19 октомври 2009

Body Pump - напомпване и изгаряне на мазнини !

Аеробна програма като никоя друга. Групова тренировка с щанги и степ платформи и всичко това на фона на страхотна музика. Трябва да опитате Боди Пъмп, ако сте начинаещи във фитенса, и особено ако намирате фитнес заниманията за скучни.С Боди Пъмп чудесно ще разнообразите вашите тренировки . С Боди Пъмп ще стегнете мускулатурата си, и ще свалите и някой килограм както и да повишите издръжливостта си.

Какво всъщност е Боди Пъмп?

Боди Пъмп е фитнес-аеробик програма с тежести. Използваните тежести са леки щанги, дъмбели и собствено тегло. В допълнение се ползва широка степ платформа. Ще изпълнявате поредици от базови фитнес упражнения в тон с броенето на водача в групата, ще се потите много в рамките на 60 минути. Хубавото е ,че ще можте сами да си прецените с каква тежест да работите.

Програмата е измислена от Филип Майлс, собственик на новозенландската компания за фитнес и танцови програми Les Mills International през 1991 г. Основната идея на Майлс е да вкара мъжете в залите по аеробика.

Какво е характерно за Боди Пъмп?

Преди всичко мускулните групи се тренират винаги в един и същи ред, както са разпоредили експертите на компанията създател. На всеки три месеца към отделните клубове по цял свят се дистрибутират новите версии на програмата. Така Вашият инструктор може да избира различна музикални части от различните музикални версии на програмата, като прави определени комбинации от тях за максимум мускулно напомпване. Музиката се използва за напътствие към участващите понеже винаги една музикална част се съчетава с точно определено упражнение. Системата е разработена така, че в различните части на програмата пулсовата честота на сърцето се повишава или спада, в допълнение аеробният капацитет се изменя съобразно ударите в минута (ритъма) на музикалното парче.

Как протича един Боди Пъмп час?

Започва се със загрявка. Най-често тя се състои в изпълняване на частична тяга и трапецовидно повдигане в тона на музиката. След няколко минути се започва с част първа. Мускулните групи се редуват в различен ритъм съобразно коя лицензирана програма е решил да използва инструкторът Ви.


Ето една примерна програма на Боди Пъмп тренировка:
1. загрявка
2. клякания
3. изтласкване на щанга от лег за гърди
4. гръб - мъртва тяга и гребане от наклон
5. трицепсови разгъвания
6. бицепсови сгъвания
7. рамене - раменни преси
8. корем
9. накрая се завършва с разнообразни разтягащи упражнения.

Кои мускулни групи ще натоварите в Боди Пъмп програмата? Програмата е замислена да натовари всички основни мускулни групи. Нищо не остава подценено, това е и една от основните причини за глобалния и успех. Тя е изградена цялостно и може да поддържа тялото Ви самостоятелно - без други спортни прояви.

Какви резултати да очаквате от Боди Пъмп?
* загуба на тегло
* увеличаване на мускулната маса
* увеличаване на силовата издръжливост
* тонизиране


За съжаление трениращите от град Бургас не могат да се възползват от удоволствието на Body pump няма спортна зала ,която да предлага такава аеробна програма в своите графици поради простата причина,че няма и обучени инструктори.Затова пък можете да видите какво предствлява нагледно във видеото,което Ви предлагам.




Използвани са материали от :

15 октомври 2009

Странична опора - планк !

Странична опора или страничен планк ще ви помогне да развиете силата на косите коремни мускули като стабилизира и мускулите на цялото тяло.
Ще ви покажа различни варианти.

Вариант 1 !


Застанете на една страна на коляно и се подпрете на ръка, като противоположната сочи нагоре. Вдигнете крак водоравно. Задръжте статично това положение докато се изморите и сменете посоката.Направете 3 серии като минимално задържате по 10 секунди.

Вариант 2 ! -Страничен планк с ротация.


Застанете на една страна на лакти и длан /или юмрук/ с опънати крака.Сложете горната ръка на кръста А.Бавно изпънете ръката нагоре В и я усучете под тялото С,тялото остава стегнато и не променя своята позиция.Направете 2-3 серии с от 5 до 10 повторения.

Вариант 3


Поставете дланите на пода точно под раменете и опънете ръцете,опънете и двата крака .Опорните точки следва да бъдат: длани/пръсти на краката. А.Извивате леко тялото настрани вдигнете нагоре ръката.Задръжте в това положение няколко секунди.Върнете в изходна позиция В .Можете да редувате ляво и дясно.А можете да направите няколко повторения само на една страна и след това на другата.

13 октомври 2009

Предна централна опора - лакътен планк !





Заемете положение на лакътна опора, като стегнете кръста, корема и седалището. Бройте до 20 и починете. Повторете 5 пъти.
Упражнението засяга голяма група стабилизиращи мускули.Подходящо е за развиване на силата на коремната мускулатура.

! Ако сте усвоили техниката на лакти/длани,друг вариант за изпълние на упражнението е на длани/юмруци.Този вариант е малко по труден.

! Ако сте начинаещ и за първи път решите да го правите можете да започнете и с 10 секунди .Ако сте напреднал и можете да издържите повече от 20 секунди увеличете с още 10 секунди.

11 октомври 2009

Анджелина Джоли и нейният хранителен режим !



Фигурата на Анджелина Джоли е почти съвършена – слабо и фино тяло, издължени крайници, тънка талия, стегнати мускули. По принцип Анджелина е една от малко жени, които се радват на естествено хубава фигура, макар това да е непосилно, ако поне малко не се спазват някои хранителни навици и правила. След раждането на първото си биологично дете – очарователната Шайло, Джоли дори загуби доста килограми и злите езици започнаха да мълвят, че е болна от анорексия. Това, разбира се, се оказа поредният слух и не след дълго отново видяхме Анджелина пухкава, когато забременя с близнаците. Макар, че беше с огромен корем, никой не видя холивудската звезда прекалено наддала. Явно здравословният начин на живот се отразява добре на Анджи.

Как поддържа линия Анджелина Джоли?

През различните етапи от живота си, Анджелина се е отнасяла различно към своята фигура и начин на хранене. И колкото повече пораства, толкова по-стриктна става. Самата тя признава, че преди години била свикнала да започва деня си с цигара и чаша кафе, като пропускала закуската. Днес многодетната майка твърди, че не пие алкохол, не пуши и не консумира кафе, дори никакъв кофеин.

Основният начин, който тя твърди, че й помага е стриктното отмерване на малко порции през целия ден. Когато иска да влезе във форма, Анджелина се храни по 5-6 пъти на ден в малки количества. Този метод поддържа метаболизма й в кондиция, не се пренатоварва и не позволява да задържа в себе си храна и течности. Освен всичко, когато яде на малки порции, не може да се оплаче от подут корем. Тя обича да редува една порция протеини, една порция въглехидрати, което е вариант на разделното хранене.

Анджелина Джоли не е почитателка на стриктните диети, които отмерват грамажа на всяка хапка, както и точния час на ядене. Сред храните, от които не се отказва и твърди, че й помагат за добрата фигура са: прясна морска риба, прясно телешко, свежи и сезонни зеленчуци, соево мляко. Когато иска да влезе във форма, захарта напълно излиза от менюто й.

Най-голямото предизвикателство, което е заставало пред Анджелина, свързано с фигурата й, е подготовката за филма “Laura Croft Tomb Raider”. Освен стриктната диета, включваща горните продукти, Джоли е била подложена и на сериозни тренировки. Основните й занимания са били кик-боксът, кану, уличен бой и упражнения по йога.

За сегашният си режим на хранене и спортуване, Анджелина твърди, че много напомня на подготовката й за “Laura Croft Tomb Raider”. Не е трудно да й повярваме, предвид съвършения начин, по който изглежда.

Източник:

08 октомври 2009

Да изпратим лятото - парад на диетични коктейли !



Лятото свърши,но за всички които обичат разхладителните коктейли вижте моите предложения.Определено ще ви подействат освежаващо и ободряващо.И ще подобрят вашето настроение.

"Младост "- 230 ккал.
Сложете в сокоизстисквачката 6 средни домата,1 малък портокал,по връзка магданоз и целина/листа/ и 1/2 лимон.Готвият сок е богат на антиоксиданти ,които ще пазят кожата ви от стаеене.

"Здраве " - 137 ккал.
Пуснете в сокоизстисквачата 1 голяма яблка и един лимон.Намачкайте на пюре един банан и две кивита.Разредете пюрето със сока.Добавете лед .В тзи коктейл има много вит.С ,който пази от болести.

"Море от ум " - 250 ккал. Смесете сока от 12 моркова и 1 портокал и 1 с.л мед,щипка джинджифл и 250гр. нискмаслено кисело мляко.Разбийте добре и охладете.Ще си набавите поребната ви за добра памет и съобразителност фолиева киселина.

"Сила" - 142 ккал.
Изцедете сока на 1 лимон и 1 грейпфрут,добавете 20 мл. ликьор Blue Curacao разредете с чай.Имате отлично средство за възстановяване на силите след тежко физическо натоваране.

"Мексиканско полувреме"
6 с.л портокалов сок ,4 с.л сок от ананас,6 с.л сок от маракуя,1 с.л сироп от манго.Всичко се слага в шейкър и се разклаща.Налива се в чаша ,1/3 от която е пълна с кубчета лед.Сервира се със сламка и листенца мета за украса.

"Вратар"
1 с.л от прясно изцеден лимон,8 с.л портокалов сок,12 с.л сок от ананас и 1/2 с.л сироп от вишни.Всичко се слага в шейкър с лед и се разклаща.Налива се в чаша с 1/3 пълна с натрошени кубчета лед.Севира се със сламка и се гарнира с парченце портокал с кората.

"Австрийска Тренировка "
12 с.л силно кафе и 1,5 с.л сироп от кокосов орех.Съставките се разбиват шейкър с лед и след това се наливат в предварително изстудена чша.Напитката може да се поръси с канела .Най запалените австрийски фенове добавят топка ванилов сладолед или малко сметана.

"Засада от САЩ "
1 с.л лимонов сок,8 с.л сок от ананас и 1 с.л бадемов сироп /бадемов ликьор/.Всичко се слага в шейкъра ,след което се налива в чаша,1/3 от която е пълна с кубчета лед.Поднася се със сламка.Гарнира се с резенче лимон.Внимавайте с точните пропорции само така тази напитка има световен вкус.

"Феър Плей"
12 с.л сок от ананас,3 с.л сироп от кокосов орех/кокосова пина колада/,2 с.л сметана,3 с.л бял ром и 3 с.л кафяв .Съставките се разбиват задно с кубчета лед в шейкър,след което напитката се изсипва в 1/3 пълна чаша с лед.Сервира се със сламка.Гарнира се с 1/4 парченце пресен ананас.

06 октомври 2009

BOOT CAMP - различната фитнес програма !

Защо BOOT CAMP ?
Boot Camp e различна фитнес програма за хора,които обичат да преследват до край своите цели. За хора,готови да поемат предизвикателството на "суровите полеви" условия , да изтърпят треньорите,които им дишат постоянно във врата.Базирана на тренировъчните програми на военните и специални части boot camp е в пъти по ефикасна от която и да е друга тренировъчна програма. Boot camp e за всеки ,който е решил бързо да влезе във форма и да повиши своята физическа активност.Тренировките на открито определено ще Ви допаднат , а тренирането в група е мотивиращо и забавно.

Предлагам Ви няколко видеоматериала на boot camp тренировки от различни места,за да се запознаете и с това какво всъщност представляват и самите тренировки.Надявам се да получите така необходимата мотивация за да излезете от зоната на комфорта и да пожелаете да се включите в групата през следващия сезон !




А тук можете да разгледате снимки от нашите тренировки от сезон лято 2009г.

http://bootcampmania.blogspot.com/2009/06/boot-camp-2009.html

http://bootcampmania.blogspot.com/2009/06/boot-camp.html

05 октомври 2009

КОЛКО ДА ЯДЕМ?

Най-важните за човешкия организъм хранителни продукти се разпределят в 7 основни групи. Специалистите по храненето препоръчват те да бъдат разпределени по следния начин в седмичното меню :

1 път сладко

Сладките неща дават обикновено "празни" калории, тъй като те почти не съдържат витамини или баластни вещества. Затова веднъж седмично парче сладкиш, сладолед или мляко с ориз са достатъчни.

2 пъти яйца

В тях се крият така ценните белтъчини и важни минерални вещества, но за съжаление са богати на холестерин.

3 пъти риба

По възможност морска, защото само тя съдържа йод. Освен това рибата ни дава необходимите лесно усвоими белтъчини. По 150 г по-постни видове на скара.

4 пъти месо

Месото ни дава витамин В и белтъчини с висока стойност, но за съжаление е богато на мазнини и холестерин. Затова : 2 пъти седмично месо (за предпочитане пилешко) и 2 пъти по 50 г шунка или кренвирши.

5 пъти млечни продукти

Те са най-добрият доставчик на калций. Половин литър прясно или кисело мляко, 100 г сирене покриват дневната нужда.

6 пъти пълнозърнести продукти

Тук спада хлябът, но черният, грахам, ръжен. Също и овесените ядки. Те са много важни, тъй като съдържат подобряващи перисталтиката баластни вещества, ценни протеини и са богати на витамини.

7 пъти зеленчуци и плодове

В тях се крият много витални вещества, дават ни и малко калории. Необходимо е всеки ден да ги имаме в менюто си в пресен вид, а половината от тях - и в суров. Останалите трябва да бъдат задушени или баланширани.

02 октомври 2009

Мъдрите китайци ....



Мъдрите китайци отдавна са разбрали, че за да живее дълго и здравословно, човек е длъжен да се съобразява със сезонните промени, настъпващи в природата.
В древните китайски книги есента (а тя по китайския календар започва още през август и в деня на есенното равноденствие е средата на есенния сезон) се смята за период, в който човекът трябва да се възползва от "прокрадващото се студено дишане на природата", за да стабилизира в душата си хармония и спокойствие.
Китайците препоръчват в този сезон да се ядат плодове с кисел вкус, за да стане духът ни по-светъл и уравновесен. Те смятат, че киселият вкус на храната през този сезон се отразява добре на работата на жлъчката и черния дроб - основните "есенни" органи в човешкия организъм.

Ако искате да се вслушате в съветите на китайските мъдреци, избягвайте да консумирате през есента храни със сладък и солен вкус, а също така тлъсто месо, дивеч, кокоше месо, пчелен мед, лук, чесън.