Най-важните за човешкия организъм хранителни продукти се разпределят в 7 основни групи. Специалистите по храненето препоръчват те да бъдат разпределени по следния начин в седмичното меню :
1 път сладко
Сладките неща дават обикновено "празни" калории, тъй като те почти не съдържат витамини или баластни вещества. Затова веднъж седмично парче сладкиш, сладолед или мляко с ориз са достатъчни.
2 пъти яйца
В тях се крият така ценните белтъчини и важни минерални вещества, но за съжаление са богати на холестерин.
3 пъти риба
По възможност морска, защото само тя съдържа йод. Освен това рибата ни дава необходимите лесно усвоими белтъчини. По 150 г по-постни видове на скара.
4 пъти месо
Месото ни дава витамин В и белтъчини с висока стойност, но за съжаление е богато на мазнини и холестерин. Затова : 2 пъти седмично месо (за предпочитане пилешко) и 2 пъти по 50 г шунка или кренвирши.
5 пъти млечни продукти
Те са най-добрият доставчик на калций. Половин литър прясно или кисело мляко, 100 г сирене покриват дневната нужда.
6 пъти пълнозърнести продукти
Тук спада хлябът, но черният, грахам, ръжен. Също и овесените ядки. Те са много важни, тъй като съдържат подобряващи перисталтиката баластни вещества, ценни протеини и са богати на витамини.
7 пъти зеленчуци и плодове
В тях се крият много витални вещества, дават ни и малко калории. Необходимо е всеки ден да ги имаме в менюто си в пресен вид, а половината от тях - и в суров. Останалите трябва да бъдат задушени или баланширани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар