05 юни 2009

Как диетите ни ЛЪЖАТ !





Преди да започнете да броите калории трябва да сте наясно с някой неща.В тази статия ще се опитам да ви посоча честата "заблуда" при диетуващите.

Заблуда № 1 : От кафе се отслабва :
Кафето повишава тонуса и ни дава сили да продължим напред.Но с него не бива да се злоупотребява,тъй като то е стимулант,който подтиква тялото да отделя кортизол,а той ускорява синтезирането на глюкозата от организма.Ако тя не бъде изразходвана в движение и упражнения ще се натрупа под формата на мазнини.

Заблуда № 2 : Има храни от които се яде "на воля":
Но това не значи,че можете да удвоите или утроите порциите от този вид храна.Приемът на определено количество калории за определено време не бива да расте.

Заблуда № 3 : Отслабва се и без упражнения:
Това ми е "любимото".От драстични диети ,граничещи с гладуването,се слабее бързо,но освен мазнини се губи и мускулна маса.А именно мускулите горят калории дори,когато сте в покой.Следователно трябва да балансирате режима с упражнения.Иначе ще напълнеете много бързо след нормализиране на хранителния режим.

Заблуда № 4 : Можем да минем и без белтъчини :
Те трябва да присъстват при всяко хранене,защото предпазват от топене на мускулна маса.Дори ако сте само на зеленчуци ,не бива да очаквате много бързо отслабване - в тези случаи организма престава да топи мазнини .

Заблуда № 5 : Скритите захари :
Има ги в храни ,за които дори не подозирате -кетчупа,доматения сок,печените ядки....Плодовият сок съдържа също толкова захар,колкото и безалкохолните подсладени напитки.Една чаша на ден от него е достатъчна.Следете и количеството на захар на етикета на храната,която купувате.Очакват ви доста изненади.

Заблуда № 6 : Анатема на всички мазнини :
Омега - 3 и омега-6 са наситените мастни киселини /нмк/,от които организмът ни изпитва крещяща нужда,за да запази клетъчните мамбрани на тялото здрави.За това не изключвайте тлъстите риби от менюто си.Освен това рибата съдържа белтъчини ,които организмът усвоява бавно и за които изгаря доста калории.Ядките също съдържат НМК ,но от тях трябва да се ядат малки порции,защото са доста калорични.

Заблуда № 7 : 0 въглехидрати :
Храните ,съдържащи въглехидрати ,не са толкова страшни ,колкото начинът по който са приготвени.Картофите например,когато са само сварени съдържат наполовина калории в сравнение с картофите приготвени по рецепти с много масло или олио.Освен това храните с бавно разграждащи се въглехидрати са полезни за отслабване заради фибрите в тях.Те пречистват червата.

Заблуда № 8 : За плодовете няма ограничения :
Ако приемате сладки плодове в големи количества,няма да отслабнете.Затова трябва да увеличите зеленчуците и да намалите плодовете.Препоръчвам ви един трик : комбинирайте плод с ядки ,колкото детска шепичка !Белтъчините в тях ще забавят асимилирането на въглехидратите от плодовете и трупането им под формата на мастни запаси.

Заблуда № 9 : Сушените плодове са диетични :
Не бъркайте здравословно с диетично.Една хапка сушени стафиди или смокини се равнява по калории на чепка грозде.Същото се отнася и за мюслито.То се препоръчва за балансирано хранене,но ако е пълно с плодове и ядки или ако е обляно със сладко покритие,става много калорично.

Заблуда № 10 : Подсладителите нямат калории :
Това е вярно,но подсладителите въздействат по друг начин на организма.Някой специалисти твърдят,че благоприятстват задържането на вода в организма.Други изтъкват свойството им да действат като стимуланти,като кофеина и никотина, и затова могат да доведат до отделянето на захари в организма и евентуално натрупване на мазнини.

Няма коментари: