20 септември 2009

Мъртва тяга ... или жените могат ли да изпълняват това упражнение ?

Мъртвата тяга е многофункционално упражнение, което развива масата и силата на много мускулни групи - на седалището(глутеуса), кръста, двуглавия бедрен мускул, предмишницата, латералните и трапецовидни мускули.
Самото упражнение изисква голямо внимание, поради което начинаещите трябва първо да се запознаят предварително с техниката на изпълнение, а в залата да изпълняват точно указанията на инструктора.

Съвети при изпълнение на мъртва тяга :
- Мъртвата тяга може значително да натовари кръста, особено при големи тежести и неправилно изпълнение. Докато свикнете с движението, е препоръчително да правите упражнението с леки тежести.
- Винаги загрявайте добре
- Гледайте напред през цялото време. Ако наведете или вдигнете високо глава се появява същата опасност от травми в гръбнака, макар и не толкова голяма, колкото при клатенето на тялото и изгърбването.
- Не включвайте ръцете в издърпването на тежестта. Те трябва просто да я държат. Изправяйте се за сметка на седалището и сгъвачите на бедрата.- Ако правите тяга със свиване на краката, свивайте ги до положение, при което бедрата и прасците Ви са под прав ъгъл. Не свивайте крака повече, тъй като ще превърнете упражнението в клякане.
Не изпъвайте крака напълно в горно положение. Така ще натоварите излишно коленете, а и ще свалите натоварването от мускулите.- Ако правите тяга с изпънати крака, не се навеждайте прекалено много, особено ако използвате големи тежести. Вариант за изпълнение е като стъпите на лежанка, за да можете да се навеждате повече. Само че колкото повече се навеждате, толкова повече се натоварва кръстът. Отпускайте се до почти водоравен наклон - по-надолу става опасно.



Тук отново ще се опитам да провокирам дамите с едно типично мъжко упражнение.Това,обаче което ще ви покажа е същото това упражнение изпълнявано от красивата фитнес моделка Моника Брант ,която ще си остане за мен една от най добре изглеждащите билдърки.



Така,че дами замислете се дали упражненията ,които смятате за типично мъжки не биха допринесли и за Вашата физика. :)

Няма коментари: