09 септември 2009

Есенно меню за повишаване на имунитета !

Есента е вече пред прага ни.Ето няколко идеи как да си повишим защитните сили на организма чрез прием на правилните храни.

Есента като сезон на влошаващото се време безспорно е и период, в който рязко се увеличават рисковете от простуда. Най-добрата профилактика за избягване настинките, кашлицата и хремата е да се стори възможното за укрепване на имунитета.
Първата стъпка е подходящият избор на храна. Преди всичко тя трябва да е разнообразна, за да може организмът да получава в достатъчно количество полезните за него вещества. Съвсем не е пресилено твърдението на лекарите, че недостигът и само на един витамин или минерал е достатъчен да наруши работата на имунната система.

Няколко са препоръките на диетолозите, отнасящи се до правилното есенно хранене :

Не забравяйте за цинка, напомнят специалистите. Той е особено важен за обмяната на веществата. Ще си го доставите с рибата, яйцата, сиренето и месото.

Прекомерната употреба на захар допринася за отслабване на имунитета и затова бъдете внимателни към съдържащите я продукти. Помнете още, че натрупаните излишни килограми водят до рак, диабет и други заболявания.

Плодовете са задължителен елемент от менюто, тъй като са източник на антиоксиданти, неутрализиращи негативното въздействие на свободните радикали.

Не пренебрегвайте и киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в млечните деликатеси, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии.
Силата да им се противопоставят притежават и лукът, чесънът и бананите.
Добре е да включите във всекидневното си меню през предхождащото зимата хладно есенно време и :
* броколи - незаменим доставчик на витамин С,
* моркови и картофи -предоставящи на организма антиоксиданти,
* разнообразни морски продукти - богати на селен и ненаситени мастни киселини

Източник : http://www.chudesa.net/

Няма коментари: