05 септември 2009

Интензивност на тренировката !



Обикновено програмите на аеробик студиата изобилстват от наименования на всякакви езици, които за непросветените (каквито са хората, нетренирали в такъв вид спортни клубове) са абсолютно непонятни. В аеробните стилове вече са се наложили термини, чието съдържание е регламентирано и определено. В много малко случаи има разминавания между името на стила и това, което включва като тренировъчен метод, интензивност, динамика и тип на натоварването.
Човешкото тяло има способността да се присбособява с трудностите по-време на тренировка. Ако тренирате с едни и същи килограми за по-дълъг период от време ще забележите, че организмът Ви е привикнал към натоварването и то е почти минимално. Двигателни процеси, като ходенето, не създават необходимата за нарастването на мускула интензивност. За това са необходими импулси от тренировки, които съставят поне 60% от максималното постижение. Бодибилдърите тренират в средно до субмаксималния обхват на възможностите си, т.е с тежести между 60-85% от максималната възможност за едно повторение.
За да бъде една тренировка пълноценна, тя трябва да бъде достатъчно интензивна. Интензивността се определя от обхвата на максималните Ви възможности и времето за изпълнение на една ваша тренировка. Най-добрата тренировка е тази в която влагате 65-85% от максималните Ви възможности за около от 35 до 50 минути. Тренирайки бързо, тежко и интензивно успехът Ви е в кърпа вързан. За да успеете да направите една наистина добра интензивна тренировка, обаче е необходима здрава психика, опит в спорта и най-вече физическа издръжливост.
Факт е, че повечето от начинаещите смятат, че колкото по-дълго време прекарват в спортния център, толкова по-големи ще бъдат и техните постижения. Това е една голяма заблуда и причина за спад в ентусиазма и мотивацията. Ако една ваша тренировка протича над 55-65 минути, то със сигурност Вие тренирате с не повече от 35-45% от възможностите си. По този начин на трениране резултатите ще са минимални, дори нищожни, а именно поради тази причина доста от навлизащите в спорта се отказват още в самото начало
.
Как да разберем дали наистина тренираме интензивно? Тренировката е с добра интензивност тогава, когато влагаме максимални усилия за максимално кракто време. Естествено под максимално кракто време разбираме не по-малко от 30-35 минути. И все пак не прекалявайте с натоварванията.
Източник:
http://www.fitnessmania.free.bg/

Няма коментари: