12 септември 2009

Упражнения на дивана :)

Това е една интересна статия за хората,които залагат на упражнения вкъщи и нямат време да посещават фитнес или аеробик зала.
Всеки оползотворява свободното си време по различен начин. Често през уикенда просто се мятате на дивана и си спретвате „телевизионен ден“. Това никак не е лошо, ако намалите времетраенето му до няколко часа или пък... се упражнявате директно върху канапето.
Имам предвид, че можете да се тонизирате докато си седите пред телевизора. Разбира се, ще ви предложа няколко лесни упражнения, които ще ви заредят отоново с енергия. Така по-късно ще имате желание за разходка на открито и дори за по-интензивен спорт.
Упражнение за главата
Гледайте право напред и изпънете шията нагоре към тавана. В същото време отпуснете раменете максимално надолу. Обърнете глава на ляво и погледнете през рамо. Челюстта ви трябва да остане успоредна на пода.
Задръжте 10-ина секунди и обърнете на другата страна. Направете по 7-8 повторения на всяка страна, без резки движения. Старайте се да държите гърба изправен през цялото време.
Упражнение за раменете
Гърбът е прав, повдигнете раменете напред и нагоре, а след това ги свалете надолу и назад. Раздвижете ги в кръг като се стремите да бъде максимално голям. Направете по 10 повторения първо напред, после и назад.
За по-добър ефект вземете дъмбели, гирички или ако нямате – бутилки от минерална вода или други удобни подръчни средства. Трябва ви по едно за всяка ръка.
Сгънете ръцете в лактите, китките сочат напред и нагоре. Избутайте максимално високо, след това свалете в изходна позиция. Направете 10 повторения, починете си около минута и изпълнете още веднъж.
Упражнение за талията
Заемете правилна стойка – изправете гърба, краката са на нивото на раменете, а коленете са точно над глезените (под прав ъгъл). Опънете ръцете напред на нивото на гърдите и преплетете пръсти.
Завъртете се максимално наляво, задръжте за няколко секунди и върнете в изходна позиция. Повторете в обратната посока като завъртате едновременно и главата, и гръдния кош, не само ръцете.
Направете по 10 пъти във всяка посока, починете около минута и повторете отново. През цялото време се старайте да държите раменете отпуснати надолу.
Упражнение за корема
Легнете по гръб с крака, свити в коленете на разстояние един от друг. Ръцете ви са отпуснати до тялото, раменете също са в покой.
Повдигнете таза нагоре, стягайки коремните мускули. Отпуснете бавно. Направете 10-15 повторения и след кратка почивка – още една серия.
Ако искате да тонизирате краката, клекнете 15-ина пъти или подскачайте с въженце. За да разтегнете вътрешната им част, седнете на пода, кръстосайте ги широко и се навеждайте последователно към лявото и дясното си коляно.
Ето ви лесен начин да се преборите с умората и липсата на енергия. Ако продължите и с домашната работа, ще направите пълноценна тренировка.
Накрая препоръчвам и разходка на открито, за предпочитане извън града. Така ще бъдете напълно готови за следващата си работна седмица, която ще посрещнете със свежи сили.
Източник: http://www.tialoto.bg/

Няма коментари: