06 септември 2009

Кога е най-подходящото време за тренировка?


Нашите клетки „знаят” как да натрупат резервни мазнини, но и как да се освободят от тях.
Количествата енергия , от която се нуждаят сърцето и другите органи, се изразходват — от 1200 до 1500 калории дневно. Мозъкът се нуждае изключително от захар и дори и при най-интензивната интелектуална активност не натрупва дори грам мазнини. Начинът ни на живот не ни оставя много избор — или трябва да бъдете физически активни, или неизбежно ще натрупате излишни килограми.
Основните фактори, които определят оптималните ефекти от физическата активност, са времето и видът тренировка, които трябва да бъдат в синхрон с биоритъмът на вашия организъм.
Затова, много е важно правилно да изберете най-правилното време за тренировка– тогава когато и клетките природно са “по-склонни” да освобождават натрупаните мазнини.
Първо правило: няма смисъл да тренирате след ядене. Не само ще ви бъде тежко и неприятно, но ще нарушите и динамиката на храносмилането.
Второ правило: Изберете време, когато биологичните съставки, които подпомагат освобождаването на мазнините, са с най-високи нива. Нивото на адреналин и норадреналин ( хормонът на стресът) е най-високо между 7 и 8 часа сутрин, а това означава, че най-добре е да се тренира тогава, преди хранене.
Трето правило: отлично решение може да бъде ходенето пеш до работното място. Избягвайте да се храните пред компютъра или бюрото си. Останалите най-подходящи часове за тренировка са преди обяд и преди вечеря, около 18-19 часа.
Ако искате да отслабнете не яжте между отделните хранения.Интензивният характер на физическата активност предизвиква бързо изгаряне на всичките въглехидратни резерви и като следствие от това се явява голямата умора. Не само че няма да успеете да засегнете мазнините, но ще бъдете изморени и гладни. Обратно – ако тренирате с умерено темпо няма да чувствате нито умора, нито глад. На края не забравяйте, че съкращаването на мускулите води до изгаряне на мазнини. Колкото повече и по-често ги натоварвате, толкова повече мастни наслагвания изгаряте.
В обобщение:Не тренирайте непосредствено след ядене Висококалоричната вечеря е катастрофа за тези, които искат да отслабнат .

Няма коментари: