07 септември 2009

Аеробни стилове или какво да тренираме ?

Какво всъщност да си изберем да тренираме?Тае бо, спининг, пилатес или друга аеробик програма? Сега ще ви запозная с различните видове стилове в аеробик залите изберете този,който е най-близко до вашата представа за съчетание между добра тренировка и едночасово забавление.

Barre au sol :
Гимнастика, взаимствана от тренировката на класическите балетисти. Означава "стенака на пода". Упражненията, които в класическият балет се правят на стенка, в barre au sol се изпълняват на пода. Много релаксираща гимнастика, която изправя стойката, помага срещу болките в гърба, прави тялото слабо и гъвкаво.
Cardio Combo :
Комбинира няколко кардио стила. Обикновено аеробика, степ аеробика, тае бо. Аеробна тренировка, която може да се провежда със средна или висока интензивност, доста натоварваща и енергоемка.
Body Shaping :
От този час можете да очаквате почти всичко. В превод означава "оформяне на тялото", но как точно ще стане това, зависи от индивидуалното виждане на инструктора или на мениджърите на аеробик клуба. Обикновено се комбинират степ аеробика, работа с тежести и упражнения за определени проблемни зони.
Pilates :
Гимнастика, която обединява контролът върху дишането, работата на мускулите и концентрацията. Нискодинамичен стил, който на пръв поглед прилича на йога. Релаксира тялото, освобождава ума и мускулите от напрежението и стреса, изправя стойката, намалява болките в гърба, раздвижва и тонизира тялото, възпитава добра двигателна култура. Поради сходността на йога тренировката и метода Пилатес, възникват и комбинирани стилове - Йогилатес.
Tae bo / Тае бо :
Високоинтензивен стил, който комбинира аеробните движения и хореография с удари с ръце и крака от кикбокса и таекуон-до. Този стил, противно на все по-танцувалните тенденции в груповите кардио тренировки, съчетава по много добър начин динамиката на аеробиката с прецизността на изпълнение на ударите от бойните изкуства. Развива координацията на тялото, издържливостта, гори много калории.
Spinning :
Интервална кардио тренировка, която се провежда върху специални велоергометри. Смяната на темпото на натоварване прави тази тренировка много енергоемка (губят се доста калории). Натоварва добре цялото тяло, щадяща е за ставите. Toзи стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода - Aqua Spinning. Повече информация - "Що е това спининг?"
H.E.A.T. Program - High Energy Aerobic Training :
Това е оригинална лицензирана тренировъчна програма, която пресъздава планински поход върху тренировъчна платформа, подобна на пътека за бягане. По време на тренировката се променя темпото на натоварване, както и наклона на платформата. Също е доста енергоемък стил.
Body Pump :
Силов стил, при който с помощта на лост и различни тежести се работи върху основните мускулни групи. Много натоварваща тренировка, която успешно може да замени натоварването във фитнес центъра.
Bally Dance :
Стил, в който се използват основните движения от ориенталските танци. Ниско- до средно-динамична тренировка, в която се натоварва цялото тяло, като акцентът е върху корема. В превод означава "танц с корема".
Fat Burning Yoga :
В този стил се съчетават йогийски асани с упражнения, които натоварват определени мускулни групи. Редуват се стягащи и разтягащи мускулите движения. Цели се без натоварване на сърцето да се постигне горене на мазнини и оформяне на тялото. Нискодинамичен стил, подходящ за хора, които не искат или не трябва да правят кардио тренировка.
Салса аеробика :
Този стил възниква в отговор на все по-засилващата се тенденция в масовата аеробика да се набляга на танцувалния момент. Съчетава се аеробното натоварване с основните стъпки от различните стилове салса. Много атрактивна среднодинамична тренировка. Подобен стил е и Денс Аеробиката.
Комбинирана гимнастика :
Както личи и по името, този стил (ако въобще може да бъде наречен така) комбинира различни стилове, различни типове натоварване, динамика и интензивност. Може да бъде със средна или висока интензивност. Тази тренировка е доста свободна като съдържание и зависи от виждането на конкретния инструктор.
Total Body :
Ниско- до високо-интензивен стил, при който се работи комплексно върху цялото тяло. Името на стила означава точно това. Комбинира работа върху проблемните зони по различни методи и с различни уреди. Трайно гори мазнините.
Hi-Low Combo:
Динамичен стил, съчетаващ висока и ниска интензивност на натоварване, което активира горененто на мазнини. Обикновено се изпълняват различни аеробни комбинации, развиващи пространственото мислене и координацията на тялото.
Work out :
Този термин, който по принцип означава тренировка, в аеробик залите се използва за обозначаването на стил, който е ниско- до средно- динамичен. Включва работа върху основните мускулни групи със собствено тегло или различни уреди - тежести, Body Bar (тренировъчни лостове с различна тежест), ластици, ластични ленти, фитнес топка и т.н.

Няма коментари: