15 април 2012

Нахут, да обърнем внимание на бобовите култури.



Нахутът е бобово растение с превъзходни качества и безброй приложения. Той е много полезен при диабет, както и за понижаване нивата на холестерола.
Използва се в много кухни и за редица рецепти, но днес ще го разгледаме в светлината на идващите Коледни пости. Ще ви покажем десет превъзходни постни рецепти с нахут, които са идеални рецепти за хранене по време на пост, но можете да си ги приготвяте и по всяко друго време.
Ще ви дадем и съвет, как предварително да обработвате нахута преди да приготвите всяка избрана от вас рецепта.

Нахутът е представител на семейство Бобови. Това е храна много богата на протеини и е един от най-ранно култивираните зеленчуци. Неговите корени намираме преди 7 500 години в Средния Изток.

Има два вида нахут:
- Desi - по-малък и тъмен, с грапава обвивка - култивиран предимно в Индия, Етиопия, Мексико и Иран.
- Kabuli - доста по-светъл и едър, с по-гладка обвивка - предимно се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Афганистан и Чили, както и в Индия.

Освен в индийската кухня, нахутът е много използван и в италиянската. Използва се в салати, предястия, основни ястия, сосове и десерти. Също така брашното от нахут се използва при приготвянето на паста, хляб и всякакъв вид тестени десерти.

Едни от най-известните ястия са фалафелът и хумусът.

За здравето и нахута!

Хранителни стойности при 100 гр.
160 kcal
27,5 гр въглехидрати
2,59 гр мазнина
9 гр протеин
Нахутът е чудесен източник на протеини. Благоприятства понижаването на холестерола, намаляват риска от рак на стомаха и дебелото черво, стабилизира нивото на кръвната захар, предпазва диабетиците от сърдечни заболявания.
Изключително богат е на целулоза и е здравословен източник на въглехидрати за хора с инсулинова чувствителност или диабет. Нахутът предпазва от твърде бързото покачване на кръвната захар след хранене.
Има и ниски нива на мазнини, повечето от които са ненаситени.

Как се приготвя?
Изсушеният нахут изисква дълго варене около 1-2 часа, но не се разпада лесно, ако е варен повече от това. Ако сте го накиснали предварително в студена вода за 12-24 часа, то варенето се съкращава до около 30 минути.

Измийте 1 чаша нахут, отцедете и поставете в купа. Прибавете 2 1/2 до 3 чаши вода и пъхнете в хладилника. Оставете там минимум 12 часа. Може да престои без проблем 2-3 дни.
За варенето може да използвате водата, в която е престоял плюс още 1-2 чаши вода. Отнема 30-40 минути след като водата заври.

В тенджерата под налягане отново сложете водата, в която е стоял. Прибавете още, ако сметнете за необходимо. След като налягането стигне своя пик, намалете температурата и оставете да къкри за около 10 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине.

Брашно

Леко запечете нахута като го загреете в тиган, докато получи лек загар. Трябва да внимавате да не загори затова поклащайте тигана или го разбърквайте. Поставете го в блендер и го "пасирайте" докато получите консистенция на брашно.

Ето и няколко рецепти за приготвяне на ястия от нахут :

Хумус



400 гр сварен нахут
2 1/2 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън, накълцана на ситно
1 с.л. сусамов тахан
70 мл зехтин
1 ч.л. лют пипер
сол и пипер

В купа смесете всички съставки освен подправките и пюрирайте с помощта на пасатор. Прибавете подправките и разбъркайте до получаване на еднородна смес. Хумусът се сервира в подходяща чиния поръсена с допълнително зехтин и лют пипер и с хрупкав топъл хляб, който да топите в него.

Доматен пилаф с нахут



1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън, накълцана
щипка мащерка
2 големи домата, обелени, без семена и ситно нарязани или консерва домати 425 гр, изцедени и нарязани на дребно
1 1/2 ч.ч. нахут сварен
сол
пипер
2 ч.ч. бульон
накълцан магданоз

Загрейте малко мазнина и леко запържете дафиновия лист, чесъна и мащерката. Прибавете доматите и гответе на средна температура, като бъркате и раздробявате доматите. Прибавете нахута и продължете да готвите докато доматената микстура стане на гъста паста, 10-20 минути.
Прибавете бульона и овкусете със сол и пипер, оставете да заври и прибавете ориза. Покрийте с капак, намалете температурата и гответе още 20 минути. Изгасете котлона и оставете да си почине за 30 минути. Разбъркайте леко с вилица и поръсете с магданоза.

Няма коментари: