08 април 2012

Фитбол упражнения

Фитбол е вид гимнастика, която се изпълнява с фитнес топка, наричана още швейцарска топка. Името й идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите.
Фитнес топката се предлага в различни размери, за максимално удобство на спортуващия. Нейната нестабилност по време на упражнения кара повече мускулни групи да участват в изпълнението. Фитнес топката балансира мускулната сила, като форсира по-слабите части от тялото да работят по-активно, за да могат да издържат на темпото на по-силните.

Фитболът стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище. Включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес, стречинг. Движението на топката има още един позитивен ефект, а именно: поддържа стойката изправена. Няма как да се задържите върху топката, ако не сте стегнати и с изпънати рамене. Освен това фитболът предпазва колената от травми и "изхабяване".

Фитболът е най-ефективен при изпълнението на коремни преси. Тъй като краката са вдигнати върху топката, а и не са в достатъчно стабилна позиция, това "освобождава" коремните мускули да работят възможно най-активно.

Ето и няколко основни фитбол упражнения:

Стречинг упражнение 1
Легнете по гръб върху топката с изпънати над главата ръце. Пружинирайте леко с ръце, като същевременно се стремите да балансирате тялото върху топката. Правят се 15-20 повторения (всяко пружиниране с ръце се брои).



Стречинг упражнение 2
Легнете по гръб върху топката, но този път с изпънати напред ръце. Пружинирайте леко с тях, докато балансирате върху топката. Правят се 15-20 повторения.



Стречинг упражнение 3

Легнете по корем върху топката, като се опрете стабилно с ръце на пода. Повдигайте краката нагоре, докато балансирате върху топката със стегнати коремни и седалищни мускули. Правят се 10-25 повторения.



Коремна преса 1

Легнете по гръб с крака вдигнати върху топката. Сложете ръцете на тила и започнете да правите коремни преси, като същевременно държите топката с крака. Правят се 25-30 повторения, 2 серии.



Коремна преса 2
Легнето по гръб с крака вдигнати върху топката. Кръстосайте ръцете пред гърдите и изпълнявайте коремни преси, като придържате топката с крака. Правят се 25-30 повторения, 2 серии.

Няма коментари: