18 март 2012

Кърмещата жена и спорта



Известно е, че двигателните упражнения предпазват от болести на сърдечно-съдовата система, диабет, остеопороза… (списъкът може да бъде продължен). Освен това те ни карат да се чувстваме по-добре психически и предпазват от депресии – което е още една причина да са особено полезни за жената след раждането.

Няма никаква причина кърмещата жена да не започне да спортува още веднага, щом се почувства добре след раждането. Изследванията недвусмислено показват, че физическото натоварване по никакъв начин не влияе на количествата и състава на кърмата. Леките упражнения като Пилатес, велоергометърът, йогата и т.н. са изключително подходящи и за физическия тонус на кърмещата жена, и за психическото й здраве. Освен това времето, прекарано в тренировки без бебето, кара младата майка да се почувства отново автономна личност.

Важно е по време на физическо натоварване да се носи спортен, добре поддържащ сутиен, който обаче не стяга прекомерно (пристягането може да доведе до запушвания). Не е добре и да се практикуват спортове, при които гърдите могат да се травмират – подобна травма също може да доведе до неприятни проблеми като запушени каналчета и мастит. Някои кърмещи майки споделят, че двигателни активности като бягане, аеробика, подскачане и т.н. са не особено удачен избор, тъй като пълните и увеличени като размер гърди създават усещане за тромавост.

Ако няма кой да гледа бебето ви, а то не е склонно да спи доста и да ви остави да правите упражненията си на спокойствие, бъдете изобретателни – един танц пред телевизора или сиди плeйъра с бебе на ръце също харчи калории.

Добре е да се знае, че много силното физическо натоварване води до увеличаване на количеството на млечна киселина в кърмата, но тя не е вредна за бебето и като цяло изследванията не отчитат влияние върху желанието на бебето да суче. Дори след такова натоварване (което не е характерно за жените по принцип, особено за онези, които не са активни състезателки), нивата на млечна киселина се нормализират още след час.

Онези майки, които пред физическата активност предпочитат пасивното натоварване с процедури като LPG и Power Plate, е важно да знаят, че процедурите не пречат на кърменето, но са противопоказни за хора с тромбози, разширени вени, диабет и други хормонални смущения. Също така е необходимо, ако майката е родила с цезарово сечение, да се консултира с гинеколога си кога е удачно да пристъпи към подобни процедури.



В заключение може да се обобщи, че умереното намаляване на хранителния прием, разнообразното и балансирано меню, както и умереният престой във фитнеса, спортната зала или парка могат да помогнат на кърмещата жена не само да бъде в чудесна физическа форма, но и да подпомогнат психическото й здраве.

Няма коментари: