11 март 2012

Път към здравословното хранене при децата



Много от навиците за цял живот се създават в периода между 6 и 12 годишна възраст. В този период е изключително важно родителите да взимат активно участие в създаването на хранителни навици на децата така, че да им осигурят здравословно развитие .
Ключът към контрола на теглото и здравето им е да ги научите да ядат, когато са гладни и да спрат, когато вече са се заситили. Използването на храна за наказания или окуражителна награда насърчава детето да игнорира сигналите, че е гладно. Когато искате да му покажете, че сте доволни от него, е по-добре да му купите книга или малка играчка, вместо сладолед или вафли, например.
Не забравяйте, че за пълноценното развитие на детето са необходими поне 60 минути дневно физическа активност .

Част от причините за заседналия начин на живот на съвременните деца са компютърът и телевизорът. Ограничаването на времето, прекарано пред монитора, винаги води до по-добро здраве и хранителни навици . Децата, които гледат по-малко от два часа телевизия дневно, са с по-добра фигура и се хранят по-здравословно.
Не забравяйте, че колкото повече позволявате на децата си да пият газирани напитки , да ядат пържени картофи и мазни сандвичи , толкова по-непривлекателни и съответно неконсумирани ще останат млякото, плодовете и зеленчуците . Пиенето на мляко е най-бързият и лесен начин да се укрепи костната система на подрастващите , тъй като то е ценен източник на калций и витамин D . Децата, които не са почитатели на млечните напитки , трябва да приемат ценни витамини и минерали за костите по друг начин, под формата на добавки, например.

Една от най-добрите стратегии за здравословен начин на живот е да позволявате на децата си да участват в избора и подготовката на подходящи за тях храни. Взимайте детето си, когато пазарувате и му обяснявайте кое за какво е полезно и какви са рисковете от консумацията на вредни храни .

Няма коментари: