24 февруари 2010

МАСАЖЪТ



Той възниква в дълбока древност,а думата "масаж" идва от гръцката массо/меся,разтривам,поглаждам/.Като метод за лечение масажът започва да се използва през 5000 г. пр.н.е в Китай,а по късно и в Египет,Япония,Индия,Гърция.Масажът последователно дозирано механично дразнене,прилагащо се директно върху кожата на тялото с биофизичен и физиологичен ефект.Извършва се както от ръцете на масажиста,така и от специални уреди за масаж.При ръчния масаж се използват следните специални масажни начини :поглаждане,разтриване,ударни похвати,размачкване,вибрации,движения,чрез които се решават определени задачи,свързани с оздравителния просец /възстановяване ,тонизиране,лечебно въздействие,профилактика,стимулиране и др./
По света съществуват различни и многобройни видове масаж,развити и усъвършенствани с времето.У нас са възприети две школи : европейската /класическият масаж/ и азиатската /китайски традиционен "точков" масаж/.

Според целите и задачите класическият масаж е :
- профилактичен - тонизиращ и успокояващ
- козметичен - профилактиен,пластичен,лечебен
- лечебен - класически /при различните заболявания/,сегментарен,съединително-тъканен,периостален,масаж на ходилата /зонотерапия/
- спортен - тренировъчен,предварителен/поддържащ,тонизиращ,успокояващ,загряващ/,лечебен /при травми и заболявания на опорно-двигателния апарат/ и възстановителен.
Класическият масаж действа предимно върху кръвообращението и следва посоката на протичането на венозната и лемфната циркулация от периферията - от пръстите на крайниците ,към трупа,сърцето.Той действа предимно локално върху масажираните тъкани,като влияе главно на мускулите,ставите,нервната и хормоналната система.
Лечебният масаж е съобразен с възрастта,пола,професионалната обремененост на болния.
При спортния масаж акцентът е съобразен с практикувания спорт /футбол,борба,бокс,шахмат,бодибилдин,лекаатлетика и др./ като значение имат и индивидуалните особености на спортиста,моментното му физическо състояние.
Според формата си масажът е общ,/масажира се цялото тяло/ и частичен /отделни негови части-горни или долни крайници,гръб,гърди,корем,ръка и др./Според използваните средства масажът е ръчен,апаратен и комбиниран.Апаратния масаж от своя страна се дели на вибромасаж,хидромасаж,пневмомасаж,електромасаж и т.н.
Теорията на традиционния китайски масаж е разработена според философията на древнокитайската традиционна медицина.Тя приема,че тялото е единно цяло и щом някое звено от него заболее,се лекува като цяло.Според нея през нея тялото тече жизнена енергия чи /ки,прана/по определени канали,наречени меридиани,върху които има безброй точки за въздействие.Чрез въздействие върху тях чрез масажни похвати - натиск,почукване и т.н се повлиява на меридианите на повредения вътрешен орган.Масажът прилаган тук се нарича акопресура и целта му е да въздейства върху тъканите и каналите на определени органи в тялото,като се търси общ оздравителен ефект.Енергията,която тече по тези меридиани -чи,е ян /положителна/ и ин /отрицателна/,като целта е ин-ян енергията да се уравновеси.
Масажът има изключително благотворно влияние върху кожата,лимфната,сърдечносъдовата и нервната система,мускулатурата,ставите и сухожилията,обмяната на веществата и т.н.
Масажът чрез методите и похватите си е универсално средство за въздействие върху организма.Лечебен,козметичен,спортен,хигиенен,китайски или друг ,той е неотменно и мощно средство в спорта,медицината и живота изобщо за цялостно възстановяване,профилактика и тонус на организма.Изпълнен от специалисти - рехабилитатори и кинезетерапевти - той спомага за нормалното психо-емоционално и физическо развитие,отлична работоспособност и здраве,както и за отлична кондиция .

15 февруари 2010

СТЕВИЯ - По сладка от захарта !



Stevia Rebaudiana (Стевия) е многогодишно храстовидно растение, естествено разпространено в дъждовните области на Парагвай, Колумбия, Венецуела и Бразилия. Местните индиански племена Гуарани са използвали листата му като подсладител преди повече от 1,5 хиляди години.

Тази сладка или медена билка получава широката си популярност благодарение на южноамериканският учен Антонио Бертони, който научава за нея от местните индианци през 1887 г. и алармира академичната и светската общност.

Доскоро почти неизвестна, сега това сладко растение набира все по - голяма популярност и е на път да заеме заслуженото си място. След като бяха спечелени редица дела за неправомерното й спиране от продажба и отстраняване от пазара, сега стевията отново е разрешена за продажба в България.

Най-големият консуматор на стевия в световен мащаб е Япония и за качествата на медената билка най-много знаят японците, които са започнали да я използват от 1954г. От 1960г. в Япония стевията става основен подсладител във всички произвеждани продукти и оттогава е забранен износа й. Вече има 240 продукта, в които тя влиза. Дори представителства на “Нестле”, “Кока Кола” и “Пепси” там са сменили захарта и аспартама в продуктите си със стевия. В САЩ вносителите на стевия в началото не са посрещнати много гостоприемно, защото много силно конкурират производителите на захар и изкуствени подсладители. Въпреки всичко след дълги научни спорове и изследвания, стевията е одобрена като хранителна добавка, а от 1997 година е определена за единствен подсладител в менюто на армията на Пентагона. Европейският съюз също наложи ограничения в продажбата на стевия за страните членки. Но натиска на общественото мнение доведе до преразглеждане на забраната, и в резултат на това, в някои от европейските държави (включително и България), вече е разрешена продажбата на стевия.

Стевията е много ценно растение с изключителен потенциал. Ценността й се дължи на съдържащите се най-вече в листата й сладки вещества наричани общо Стевиозиди. При дивите растения стевия те съставляват от 3% до 9% от сухото вещество (изсушените листа), а при сортовите растения са средно 10-15%, като при някои достигат до 20%. Два са основните Стевиозида, които съставляват над 95% от общото количество сладки вещества, това са - Стевиозид и Ребаудиозид А (Р-А). Чистият Стевиозид е около 200 пъти по-сладък от захарта, а Р-А около 250 пъти. Тези вещества се различават и по цялостния си вкус. Стевиозидът, освен че е сладък, е и леко стипчив и горчив, за разлика от него Р-А няма този недостатък и поради това селекционерите се стремят да създават сортове с по-високо съдържание именно на Р-А.

В условията на България стевията се отглежда като едногодишно растение, понеже коренищата не могат да оцелеят при ниските температури на почвата през зимата. Стевията се нуждае от специфични условия за да образува цветове, което води до ниска продукция на семена с ниска кълняемост. Размножаването е предимно вегетативно ( чрез зелени резници или в култура in vitro (в епруветка) ). При подходящо съхранение на коренищата след изваждането им на есен е възможно тяхното повторно засяване.

Източник : http://stevia.blog.bg

06 февруари 2010

INSANITY Workout - Shaun T !

За любителите на Високо интензивните тренировки представям на вашето внимание новата тренировъчна програма на Шон Т - INSANITY Workout или в превод "Тренировка Лудост".Програмата е създадена за 60 дни като през това време вие ще повишите вашата сила и физическа и психическа издръжливост.Ако сте достатъчно упорити може да изваяте и тялото на мечтите си.Тренировка "Лудост" на Шон Т не е за мързеливи и отлагащи във времето грижата за своето тяло хора.Базира се на високо интензивна интервална кардио тренировка.Упражненията се изпълняват с максимална интензивност с кратки почивки.Всяка тренировка ви държи постоянно на макс като редува аеробни и анаеробни интервали.
Резултати : Горене до 800-1000 калории на час ! Insanity се тренира у дома тъй като не са необходими специални уреди и приспособления.Така,че оправданието "нямам възможност да тренирам в зала" тук не върви. :)Всичко зависи от вашето желание и воля! Програмата е разработена в няколко варианта,които се редуват всеки ден като се започва с Фит-тест ,който определя вашите възможности.С фит-тест може да започнете и да играете само него за около седмица докато свикнете с натоварването и упражненията,които по принцип са елементарни ,но изключително ефикасни.След като сте готови за повече може да премините към по натоварващите комплекси.

http://www.beachbody.com/product/fitness_programs/insanity.do

03 февруари 2010

Горенето на мазнините !



Когато желаем да постигнем понижаване на подкожната мазнина трябва да сме сигурни,че изразходваните калории са по-малко от приетите.Това е задължително условие и без него не може да се постигне значителна загуба на мазнините.Балансът на калориите може да се регулира по три начина - увеличавайки натоарването ,повишавайки термогенезата и намаляване на приеманата храна.Всеки един от тези фактори е ограничен сам по себе си - не можем да орежем калориите до безкрай,да правим аеробика по цял ден или да греем като печка.Най-добър и най-бърз ефект се получава при комбинирането на трите фактора и така резервите от адаптация на тялото се запазват за най-дълго време.
Натоварването - трябва да се увеличи само за сметка на аеробната работа.Аеробната тренировка не е интензивна и позволява увеличаване до 2 ч. дневно.За подобряване на резултата с нея може да се взима и L-карнитин - аминокиселина,която се свързва с ацетила /отчасти разградена мазнина/ и го пренася в митохондрията.Там е пълното изгаряне на мазнините,от което се отделя необходимата за работещият мускул енергия.Смята се ,че препаратът ацетил - L - карнитин е по-добър,но на практика не е така,тъй като с него се вкарват допълнително мазнини.Пред класическия L-карнитин той има предимство само,когато се работи за издръжливост.
Термогенезата - може да бъде повишена чрез много продукти.Повечето са комбинация от билкови екстракти,съдържащи се в един продукт-така ефекта е по-пълен.Загубата на калории с термогенезата е най-малка и затова делът на изгорените мазнини е нисък.Предимството е в това,че тези продукти може да се използват и от хора,които не тренират.
Намаляването - на приетите калории си е най-силният стимулатор за горене на мазнините.Проблемът е,че повечето хранителни програми са крайно неподходящи и несъобразени с тренировката и индивидуалните особености.Трудно е да се прецени колко калории трябва да се приемат и най-точен ще е отговорът ,след като се направят точни измервания на активната мускулна маса и процентът на мазнините.Приемайки,че диетата ни е вярна и с точните калории,пак можем да не получим желаният резултат-нещо повече,може да се наруши нормалната функция на организма и да се стигне до отрицателен ефект.Причината е в невъзможността на черния дроб да преработва активираните мазнини.Те се натрупват в него и нарушават функциите му.За предотвратяването на този нежелан ефект трябва да се взимат т.нар.липотропни фактори - метоининът,холинът,инозитолът и някой витамини от В групата.
Холинът - е най-активният от тях.Той влиза в състава на лецитините,от които в черния дроб се синтезират фосфолипидите,а те играят важна роля при експортирането на мастните киселини от чернодробните клетки.Холинът стимулира окислението на мазнините в черния дроб.
Метионинът има сложна липотропна функция.Той доставя метилови групи за синтезата на холина и освен това регулира и икономичното изразходване на белтъчините.
Инозинът също участва в образуването на фосфолипидите.Липотропните фактори заемат основно място във всеки фат бърнер и затова те са станали основен продукт,вземат за топене на мазнините.Естествено ефектът му се засилва в комбинация с тренировка и диета.

Освен мазнините за излишните килограми е виновна и прекомерната задръжка на водата.Освен всичко тя пречи и на активирането на мазнините от мастните депа.Една от първите стъпки,които трябва да предприемите ,е да я отстраните.Подходящи за целта са продукти с високо съдържание на калий,както и някой билкови екстракти.Ефектът им се усилва с увеличаване приема на вода.
Съществуват и външни методи за стимулиране топенето на мазнините.Предимството им е,че то се насочва в локални области.Това са термоклинове и термопояси,обхващащи местата с най-голямо струпване на мазнини.Ефектът при тях е в повишаване на температурата в местата под тях.Така там се повишават и обменните процеси и делът на изгорените мазнини расте.Друг метод за външна намеса е с кремове,активиращи мастната обмяна.В тях има ензими,ускоряващи отделянето на мастни киселини в кръвта.Така мастната тъкан,която не е активна в обмяната на веществата,засилва участието си.

Когато започвате програма за изчистване,често си задавате въпроса : "Колко мога да смъкна и за колко време?"Ако килограмите са доста,ще е по-лесно и по-бързо.Най-трудно е ,когато излишните килограми са 4-5 тогава задължително трябва да комбинирате аеробни тренировки с диета.Сега,когато пролетта наближава,тялото само се подготвя за усилено изгаряне на мазнините.Резултатите ще са най-добри ,ако успеете навреме да му помогнете.Отделете си 2-3 месеца за изчистване на излишните килограми.Този срок е оптимален-за ускоряване на метаболизма по-къс е недостатъчен,а по-дълъг изтощава тялото.Започнете точно когато трябва и не оставяйте времето да се намеси в програмата ви.Този път не му давайте шанс !