04 април 2010

Древна мъдрост в чаша чай

Аюрведични билки: (по часовник) канела, анис, кардамом, индийско орехче (в средата).


Индийската "наука за живота", или Аюрведа, представлява холистична лечебна система, практика за духовно развитие и философия за живота, която съществува още от времето на Ведите - най-древните духовни текстове на Индия. Според Аюрведа всичко, което съществува в природата, има свойства, които могат както да лекуват, така и да вредят на здравето в зависимост от употребата им. Затова и храната в Аюрведа е изключително важен елемент за постигане и поддържане на физическо и духовно здраве.

Освен със силните си лечебни и оздравителни свойства аюрведическата кухня се слави и с богатите си вкусове и аромати, получени благодарение на прецизната алхимия между храните, билките и подправките. Разбира се, тези древни познания се използват и за приготвянето на разнообразни ароматни чайове с разнородни качества. Ведическият чай, чиято рецепта следва, е подходящ по всяко време на годината за общо укрепване и подмладяване на организма.

Ведически чай за освежаване, тонизиране и детоксикиране


1 л вода се сварява и към нея се прибавят (в тази последователност):
1.5 супена лъжица канела (счукана на прах)
4-5 главички кардамом, които се обелват, а от тях се използват само малките черни семенца (счукани на прах)
½ чаена лъжица индийско орехче (счукано на прах)
една идея черен пипер (смлян)
3-4 тънки резънчета джинджифил
Водата заедно с подправките се оставя да ври на слаб огън 25-30 мин., след което се добавят 2 ½ чаши прясно мляко. Когато чаят изстине достатъчно, се добавя мед на вкус.

Канелата е ароматен билков стимулант с антисептични и освежаващи свойства. Канелата загрява тялото отвътре и е една от предпочитаните билки за детоксикация и пречистване на организма, защото освен че спомага на храномислането, стимулира потната секреция и действа благоприятно на тъканите. Освен това освежава и укрепва организма и е особено ефикасна при кашлица и простуди, особено в комбинация с кардамом, джинджифил и детелина.

Кардамомът е ароматна, стимулираща и освежаваща билка. На вкус е сладък, много стипчив и леко пикантен. Освен че освежава и изостря ума, стимулира сърцето и сърдечната дейност и заздравява белите дробове, кардамомът действа благоприятно и на храносмилателните процеси, и на отделянето на газове. Приемането на тази билка преди практика по йога или интензивен спорт се препоръчва заради способността й да освежава дъха и да стимулира дихателните процеси. Кардамомът, както и канелата, има болко-успокоителни свойства.

Индийското орехче е друга ароматна и стимулираща билка, често добавяна в чайове за подобряване на вкуса им. Действа като натурален афродизиак, а в комбинация с мляко, тонизира сърцето и мозъка. Индийското орехче помага и при астма, диария, газове, болки в стомаха, загуба на апетит, отпадналост и проблеми с черния дроб и далака. Същевременно индийското орехче действа и релаксиращо, като в по-големи количества може да се използва и като приспивателно, особено ефективно при безсъние. При поглъщането на високи дози (няколко грама) от билката обаче започват да се проявяват и халюциногенните й свойства.

Джинджифилът е ароматна и пикантнa билка, която стимулира организма и изхвърлянето на токсини. Широко разпространена е в Азия заради благоприятното й въздействие върху храносмилателната система, тъй като за разлика от други билки джинджифилът не само помага на храносмилането, но и на пълноценното абсорбиране и усвояване на храната от организма. Употребата му също неутрализира и освобождава натрупаните в тялото токсини, стимулира работата на потните жлези и спомага освобождаването на газове. Освен това джинджифилът облекчава простуди, възпаления на гърлото и синузита, запушен нос.

Сладък и стипчив, медът пречиства кръвта, спомага заздравителните процеси, както и транспортирането и усвояването на лечебни вещества от телесните тъкани. Както и баба знае, медът е отличен лек при настинки и кашлица. В Аюрведа се използва и за лечението на язви, познава се и багоприятното му въздействие върху очите и зъбите. Основен принцип в Аюрведа е медът да не се подлага на термична обработка, защото това променя свойствата му и го прави неблагоприятен за човешкия организъм. Затова винаги изчаквайте чая си да изстине, преди да го подсладите с мед.

Да ви е сладко!

Няма коментари: