28 януари 2010

БИТКАТА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ - Броколи срущу спанак !

Ако спорите по въпроса кое е по-добро спанак или броколи трябва да знаете,че това са два чудесни зеленчука,които трябва да присъстват както в менюто на спортистите така и в менюто на децата и всички останали хора,които ги изключват от ежедневния си хранителен режим.Понякога човек се ограничава до един любим зеленчук оставяйки всички други вън от трапезата си.Въпреки,че това все пак е по добре отколкото изобщо да не не се консумират зеленчуци,но несъмнено по добрият и по здравословен вариант е на трапезата да присъства по-голямо разнообразие от зеленчуци.Когато консумирате различни видове зеленчуци вие сте сигурни ,че организмът ви получава всички необходими компоненти съдържащи се в тях и спомагащи за подържане на доброто ви здраве.
Както спанака така и броколи са важни за храненето.Ето какво ви осигурява всеки един от тези зеленчуци :

Спанака е тъмнозелен листен зеленчук и според някой родното му място е Азия.Той получава популярност в западното полукълбо след 1920 год.когато става известно,че в листата му се съдържа много желязо,витамин А и В2 .Спанака е богат на влакна и е с ниско съдържание на калории,няма почти никакви мазнини.
Според хранителният експерт Крис Айсето ,спортистите би следвало да включат спанака в своето меню,защото той съдържа голямо количество бета-каротин и витамин Е - мастно разтворим витамин стимулиращ мускулатурата и подобряващ възстановяването и след интензивни тренировки.
Спанака може да се консумира,пресен,замразен или консервиран,но в суров вид предлага най-голямо количество витамини и минерални соли.Можете да си направите салата от пресен спанак с орехи и да я подправите със зехтин или със слънчогледово олио.

Броколи е светло зелен зеленчук от рода на зелето,който на външен вид прилича на миниатюрно дърво и е един друг чудесен източник на важни хранителни вещества.,
Броколи съдържа повече влакна от спанака и е богат източник на витамин С ,който подпомага жлезите с вътрешна секреция и имунната система.Подобно на спанака,броколи е с ниско съдържание на калории и почти не съдържа мазнини.То също е отличен източник на калций.Освен всички хранителни преимущества броколи си има и страница в интернет http://brocoli.com/ и според изследванията на университета в Калифорния то има същото количество калций грам по грам както има в млякото .Калция е важен за спортистите ,а и всички останали хора поради многобройните си функции,включително и ключовата му роля в процеса на мускулната контракция и релаксация.
Броколи може да се консумира сурово или може да бъде нарязано на малки парченца и добавяно към всяка салата.Най-добрият начин за консумацияна броколи е леко да се свари на пара,но трябва да внимавате,защото някой витамини и минерали се губят ,ако предозирате кулинарната обработка.

Освен спанака и броколи другите зеленчуци,които би следвало постоянно да включвате във вашено меню са: зелен фасул,моркови,различните видове марули,целина,тиквички,патладжани,червени и зелени чушки и цветно зеле.Не се ограничавайте само с нещата,които познавате.Търсете нови рецепти и нови начини на приготвяне на зеленчуците,които обикновено не сте опитвали.
Обикновено зеленчуците не са скъпи и лесно се приготвят.,защото могат да бъдат консумирани и сурови,печени,варени или парени.Включването на зеленчуците в дневното ви меню спомага за борабата с излишните килограми,подържа ви свежи и работоспособни.Включете повече зеленчуци във вашето всекидневно хранене и ще усетите,че все повече се привързвате към тях.

В 100 гр. спанак се съдържат :
3,2 гр. белтъчини
0,4 гр. мазнини
3,2 гр. въглехидрати
1,0 гр. целулоза
90,1 гр. вода
36,09 Kcal

Витамини % : С - 51.0 ; B1 - 0.09 ; B6 - 0.22 ; PP - 0.62 ; K - 5.0 ; E - 1.70 ;Каротин - 4,15

Няма коментари: