16 април 2012

Защо жените отслабват по-бавно?

Живота явно е доста несправедлив особено за това, че мъжете отслабват много по-бързо, отколкото жените. От направената статистика става ясно, че мъжете стопяват килограмите си два пъти по-бързо и по-лесно. Като вземем в предвид че жените са много по-упорити във фитнеса и въпреки това не им помага да свалят бързо ненужните килограми. Защо се получава така ?
Ще ви запознаем с няколко тайни, които използват мъжете, за да отслабнат бързо и без проблем.

Хранете се с "правилна" храна
Виждали ли сте мъж да започва деня си със пакет солети ? Сигурно не ! Мъжете наблягат на истинската храна и не обичат да се тъпчат с боклуци. Така те се снабдяват с енергия за целия ден и се чувстват по-енергични и жизнени. Именно за това се препоръчва сутрин да наблегнете на лека, но в същото време пълноценна закуска - кисело мляко, ядки, сирене, плодове и зеленчуци.

Поставете си цел
За разлика от жените, които мислят за много и всевъзможни неща, при мъжете е точно обратното - те се концентрират само върху една цел. Ако се налага да спрат бирата, за да се стопи биреното коремче, то те го правят без проблем. При жените това мислене е по-широко и глобално, което често не води до нищо добро. Отказват бирата и газираните напитки, но също така се отказват и от шоколада и някои други полезни храни, като така намаляват въглехидратите.
В резултат на това те стават нещастни и гладни и скоро всичко се проваля. Най-добре е да откриете вашият вреден хранителен навик и да се опитате да се избавите от него. Не променяйте своя начин на живот,а само някои лоши навици. Скоро ще разберете, че сте се отървали от няколко килограма без да се усетите.

Тренировки във фитнес залата
Доста малка част от жените посещават фитнес залите, за да направят красиво и стегнато тяло. Другата част са основно там за да отслабнат. Фитнес треньорите не ги обнадеждават, като им казват че отслабването е трудна работа и са необходими много усилени тренировки. Дамите се отказват като видят че резултата не е такъв, какъвто са очаквали. За да не се откажете преди да сте започнали, погледнете наоколо и вижте момичетата които искат да направят плосък корем и стегнато дупе. Мислете като тях.
Фитнесът не е място където ще загубите много килограми, а ще стегнете и оформите тялото си. Така ще влезете в старите си дънки, дори и да не е помръднал кантарът.

Не планирайте
Често жените си правят точна фитнес програма, след консултация с приятелки или са се информирали от интернет. Малко мъже отиват в залата с точно определен план за трениране. Най-добре се опитайте да тренирате на уреди които ви допадат. Ако например ви харесва кростренажора, отделете повече време на него. Добре е да изпитвате удоволствие от това което правите, чак тогава ще забележите истинските резултати.

Похвалете се
За разлика от мъжете, жените са по-критични към себе си. Само да забележат малък недостатък - отпуснато дупе и закръглено коремче, и изпадат в ужас. Мъжете не обръщат толкова голямо значение на всичко това. Дори когато са свалили 1 килограм е добре жените да се поощряват.Проблема при жените е, че не оценят постигнатото и това им пречи да постигнат успехи. Дори и малко винаги се наслаждавайте на постигнато и се окуражавайте, че следващият път успеха ще е още по-голям.

Обичайте се
Мъжете се тревожат за тялото си много по-малко, отколкото жените. Те са горди, когато някоя секси мацка им се усмихне и дори да изглеждат ужасно, самочувствието им скача до небето. Защо не цените това, което имате? Дори да сте по-пълничка или косата ви да не е блестяща като на някоя реклама, не смятайте тези свои черти за недостатък.

Не яжте, за да се успокоите
Често мъжът вижда една пица и си казва: “О, ще има пица за вечеря”. Жените обаче започват да мислят: “О, пицата ми е слабост, ще ми повдигне настроението”. Изследванията сочат, че много дами хапват, за да се почувстват по-добре. Те използват храната, за да убият скуката, да се предпазят от стреса или напрежението. Най-добре мислете за храната като за гориво, което ще ви зареди с енергия. Не изпитвайте вина, докато се храните. По този начин ще се насладите на малките радости и едновременно ще губите килограми.

Източник :http://www.maxefect.com

15 април 2012

Rakata - Wisin y Yandel - истински релакс в неделя :)

Нахут, да обърнем внимание на бобовите култури.



Нахутът е бобово растение с превъзходни качества и безброй приложения. Той е много полезен при диабет, както и за понижаване нивата на холестерола.
Използва се в много кухни и за редица рецепти, но днес ще го разгледаме в светлината на идващите Коледни пости. Ще ви покажем десет превъзходни постни рецепти с нахут, които са идеални рецепти за хранене по време на пост, но можете да си ги приготвяте и по всяко друго време.
Ще ви дадем и съвет, как предварително да обработвате нахута преди да приготвите всяка избрана от вас рецепта.

Нахутът е представител на семейство Бобови. Това е храна много богата на протеини и е един от най-ранно култивираните зеленчуци. Неговите корени намираме преди 7 500 години в Средния Изток.

Има два вида нахут:
- Desi - по-малък и тъмен, с грапава обвивка - култивиран предимно в Индия, Етиопия, Мексико и Иран.
- Kabuli - доста по-светъл и едър, с по-гладка обвивка - предимно се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Афганистан и Чили, както и в Индия.

Освен в индийската кухня, нахутът е много използван и в италиянската. Използва се в салати, предястия, основни ястия, сосове и десерти. Също така брашното от нахут се използва при приготвянето на паста, хляб и всякакъв вид тестени десерти.

Едни от най-известните ястия са фалафелът и хумусът.

За здравето и нахута!

Хранителни стойности при 100 гр.
160 kcal
27,5 гр въглехидрати
2,59 гр мазнина
9 гр протеин
Нахутът е чудесен източник на протеини. Благоприятства понижаването на холестерола, намаляват риска от рак на стомаха и дебелото черво, стабилизира нивото на кръвната захар, предпазва диабетиците от сърдечни заболявания.
Изключително богат е на целулоза и е здравословен източник на въглехидрати за хора с инсулинова чувствителност или диабет. Нахутът предпазва от твърде бързото покачване на кръвната захар след хранене.
Има и ниски нива на мазнини, повечето от които са ненаситени.

Как се приготвя?
Изсушеният нахут изисква дълго варене около 1-2 часа, но не се разпада лесно, ако е варен повече от това. Ако сте го накиснали предварително в студена вода за 12-24 часа, то варенето се съкращава до около 30 минути.

Измийте 1 чаша нахут, отцедете и поставете в купа. Прибавете 2 1/2 до 3 чаши вода и пъхнете в хладилника. Оставете там минимум 12 часа. Може да престои без проблем 2-3 дни.
За варенето може да използвате водата, в която е престоял плюс още 1-2 чаши вода. Отнема 30-40 минути след като водата заври.

В тенджерата под налягане отново сложете водата, в която е стоял. Прибавете още, ако сметнете за необходимо. След като налягането стигне своя пик, намалете температурата и оставете да къкри за около 10 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине.

Брашно

Леко запечете нахута като го загреете в тиган, докато получи лек загар. Трябва да внимавате да не загори затова поклащайте тигана или го разбърквайте. Поставете го в блендер и го "пасирайте" докато получите консистенция на брашно.

Ето и няколко рецепти за приготвяне на ястия от нахут :

Хумус



400 гр сварен нахут
2 1/2 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън, накълцана на ситно
1 с.л. сусамов тахан
70 мл зехтин
1 ч.л. лют пипер
сол и пипер

В купа смесете всички съставки освен подправките и пюрирайте с помощта на пасатор. Прибавете подправките и разбъркайте до получаване на еднородна смес. Хумусът се сервира в подходяща чиния поръсена с допълнително зехтин и лют пипер и с хрупкав топъл хляб, който да топите в него.

Доматен пилаф с нахут



1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 дафинов лист
1 скилидка чесън, накълцана
щипка мащерка
2 големи домата, обелени, без семена и ситно нарязани или консерва домати 425 гр, изцедени и нарязани на дребно
1 1/2 ч.ч. нахут сварен
сол
пипер
2 ч.ч. бульон
накълцан магданоз

Загрейте малко мазнина и леко запържете дафиновия лист, чесъна и мащерката. Прибавете доматите и гответе на средна температура, като бъркате и раздробявате доматите. Прибавете нахута и продължете да готвите докато доматената микстура стане на гъста паста, 10-20 минути.
Прибавете бульона и овкусете със сол и пипер, оставете да заври и прибавете ориза. Покрийте с капак, намалете температурата и гответе още 20 минути. Изгасете котлона и оставете да си почине за 30 минути. Разбъркайте леко с вилица и поръсете с магданоза.

11 април 2012

Фитнес и бременност - табу или необходимост?

Не е задължително да прекарате девет месеца без фитнес и физически упражнения.




Постигането на идеална фигура е цел за повечето хора, и когато човек постигне тази визия, естествено е да насочи усилията си към запазване на фигурата непроменена за максимално дълго време. Бременноста е нещо чудесно, но настъпи ли този момент, всяка жена трябва да приеме факта, че трябва да се раздели с плоския и секси корем поне за известен период от време.

Много хора смятат, че по време на бременност физическата дейност трябва да се избягва, за да се предпазят жената и ембриона. Но има ли начин да поддържате форма и по време на бремеността?

Най-често срещаните оплаквания при бременност:
Гадене;
Умора;
Болки в гърба;
Ниско самочувствие/депресия;
Безсъние;
Констипация/запек;
Недостиг на въздух;
Подутини;
Прекомерно тегло.

Тези проблеми понякога остават и след раждането на детето, но чрез тренировки някои от тях могат да се облекчат.

Тренировките могат да намалят симптоми като: гадене, болки в гърба, отпадналост, прекомерно наднормено тегло. Те подобряват настроението, самоуважението и ви гарантират повече енергия през деня.

Упражненията също така спомагат за отделянето на ендорфин - хормон, който намалява болката и подобрява настроението. Натоварването по време на бременността е свъразно с натоварването преди това. Ако никога не сте тренирали, сега не е най-добрият момент да започнете усилени тренировки.

Ако не сте тренирали преди, в началото тренировките водят до стрес, който не е желателен. Но може да правите 2-3 пъти седмично 25-30 минутни разходки с интензивно темпо.

Ходенето е едно от най-естествените движения и няма да стресира организма ви. Първото, което трябва да направите, е да преосмислите целите си.

Тези девет месеца не са период, в който да бележите големи успехи, а по-скоро максимално да задържите добрата си форма. Можете да тренирате както с тежести, така и аеробно, но задължително трябва да внесете някои корекции в тренировъчния режим.

Положителни ефекти от тренировките по време на бременност:
По-добро възстановяване след бременноста;
Намален риск от болки в долната част на гърба;
По-високи енергийни нива;
По-добра подвижност;
По-добра циркулация на кръвта (особено в крайниците);
По-добър мускулен тонус и мускулна координация (което ще ви помогне да се справите с по-голямото ви тегло по време на бременноста);
Избягване на констипацията по време на бременност;
Тонусът и настроението ви са приповдигнати;
Намален риск от травми на стави и сухожилия;
По-голяма плацента, което осигурява по-добра хранителна база за детето;
Намален риск от Цезарово сечение.

Какво да избягваме при тренировките по време на бременност:
Тренировки в горещи и/или влажни помещения;
Обезводняване по време на тренировка;
Дейности, при които има опасност от падане;
Спортове, при които има физически контакт с други играчи - баскетбол, футбол;
Силни напрягания;
Гмуркане.
Продължителност и интензитет на тренировката
За жени, които не са тренирали преди това, 20-30-минутна тренировка със средно темпо е безопасна.

Жени, които са тренирали преди бременноста и нямат никакви медицински усложнения или забрани (задължително се консултирайте с лекар) могат да тренират максимум час, като намалят обичайното темпо на тренировка. Никога не работете до отказ. Винаги загрявайте добре преди тренировката.

Какви тренировки може да правим:
Аеробни - изберете си аеробно упражнение, което не е прекалено изморително за тялото ви. Задължително избягвайте дейности, при които има риск от падане, защото това може да е фатално. Изпълнявайте аеробните упражнения с пулс не повече от 60-70% от максималния такъв (но не повече от 140 удара в минута).
Друг критерий е да правите аеробната тренировка с такова темпо, при което можете да разговаряте с партньора до вас. В никакъв случай не стигайте до момент, в който не ви достига въздух.
Задължително избягвайте прекомерно затопляне на тялото (не повече от 38 градуса по Целзий) - това може да доведе до различни аномалии при раждането.
Плуване - това е едно от най-добрите упражнения по време на бременност. Водата поддържа тялото (не усещате тежеста на допълнителните килограми) и няма натоварване върху ставите (по време на бременност ставите са по-слаби заради променените хормонални нива).
Ходене - също много удачен избор. Спазвайте средно темпо, може да опитате да ходите под лек наклон (изкачване).
Колоездене - задължително стационарен велоергометър (средно интензивно темпо).
Упражнения с тежести - те поддържат мускулния тонус, подобряват подвижноста и намаляват риска от контузии, но в никакъв случай не се опитвайте да поставяте лични рекорди в този период или да работите с по-големи тежести от нормално. Никога не работете до отказ. Гледайте да не се преуморявате.
Жените, които правят упражнения за мускулите около таза ще намалят шанса за възникване на пикочна несдържаност, която може да възникне по време на или след бременноста.
Напълно избягвайте упражнения, при които лежите по корем. След 3-4 месец избягвайте и упражнения, при които лежите по гръб, тъй като тежестта на бебето може да попречи на циркулацията на кръвта.
Избягвайте упражнения, при които може да загубите баланс (клякания, напади). Използвайте повече машини.
Избягвайте упражнения, при които се натоварват коремните мускули. В този период травма на коремната мускулатура е изключително нежелана. Избягвайте големи тежести - това може да попречи на възстановяването ви, което е от голямо значение в случая. Удачни са упражненията, при които тялото е в седнало положение.
Почивайте когато усетите, че имате нужда, а не когато трябва. Избягвайте упражнения, при които има разтягане на мускулите. По време на изпълнението на дадено упражнение не задържайте дъх, тъй като спирате достъпа на зародиша до кислород.
Безопасни ли са тренировките за зародиша?
Съществува мнение, че тренировките могат да повлияят на майчината терморегулация по време на бременноста. Въпреки че изследвания са доказали, че човешкото тяло има компенсаторни механизми (засилена терморегулация на тялото и по-силен кръвен поток, които се борят с това), бъдете много внимателни.

Ако някой от следните симптоми се появи, веднага потърсете медицинска помощ:

Болка - особено в областа на гърба и таза;
Прекомерна умора;
Виене на свят;
Недостиг на кислород;
Вагинално кръвотечение;
Трудности при ходене;
Контракции.
Както обръщате внимание на проблемите, които възникват при неправилно трениране по време на бременност, така обърнете време на рисковете, които крие нетренирането по време на бременност, а те са: загуба на мускулен тонус, проблеми с кръвното налягане, възможност за качване на прекалено много килограми, проблеми със съня, болки в долната част на гърба, по-голям физиологичен стрес, разширени вени.

След бременноста: Преминете към нормален начин на трениране чак след като сте сигурни, че тялото е напълно възстановено от раждането.

Започнете с леко натоварване, като постепенно увеличавате натоварването до достигане на предишното ниво. Имайте предвид, че възвръщането на предишната форма няма да стане за дни - нужно е време.

Тренировките по време на бременност за безопасни само ако нямате усложнения или лекарски забрани! Тази статия има за цел единствено да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите или да поставя някаква диагноза. Преди да започнете каквито и да е тренировки, задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.



Източник: //www.bb-team.org/

08 април 2012

Упражнения за ръце и гърди, нагледно.

Упражнения фитбол, талия и коремна преса, нагледно.

Фитбол упражнения

Фитбол е вид гимнастика, която се изпълнява с фитнес топка, наричана още швейцарска топка. Името й идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите.
Фитнес топката се предлага в различни размери, за максимално удобство на спортуващия. Нейната нестабилност по време на упражнения кара повече мускулни групи да участват в изпълнението. Фитнес топката балансира мускулната сила, като форсира по-слабите части от тялото да работят по-активно, за да могат да издържат на темпото на по-силните.

Фитболът стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище. Включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес, стречинг. Движението на топката има още един позитивен ефект, а именно: поддържа стойката изправена. Няма как да се задържите върху топката, ако не сте стегнати и с изпънати рамене. Освен това фитболът предпазва колената от травми и "изхабяване".

Фитболът е най-ефективен при изпълнението на коремни преси. Тъй като краката са вдигнати върху топката, а и не са в достатъчно стабилна позиция, това "освобождава" коремните мускули да работят възможно най-активно.

Ето и няколко основни фитбол упражнения:

Стречинг упражнение 1
Легнете по гръб върху топката с изпънати над главата ръце. Пружинирайте леко с ръце, като същевременно се стремите да балансирате тялото върху топката. Правят се 15-20 повторения (всяко пружиниране с ръце се брои).



Стречинг упражнение 2
Легнете по гръб върху топката, но този път с изпънати напред ръце. Пружинирайте леко с тях, докато балансирате върху топката. Правят се 15-20 повторения.



Стречинг упражнение 3

Легнете по корем върху топката, като се опрете стабилно с ръце на пода. Повдигайте краката нагоре, докато балансирате върху топката със стегнати коремни и седалищни мускули. Правят се 10-25 повторения.



Коремна преса 1

Легнете по гръб с крака вдигнати върху топката. Сложете ръцете на тила и започнете да правите коремни преси, като същевременно държите топката с крака. Правят се 25-30 повторения, 2 серии.



Коремна преса 2
Легнето по гръб с крака вдигнати върху топката. Кръстосайте ръцете пред гърдите и изпълнявайте коремни преси, като придържате топката с крака. Правят се 25-30 повторения, 2 серии.

Постна пица без брашно.



За любителите на пицата, един вариант който е хем диетичен, хем вкусен.

Необходими продукти за блата:
2 супени лъжици смляно ленено семе
2 супени лъжици овесени трици или ядки
2 супени лъжици ситно настърган пармезан
1 супена лъжица сух риган (може и босилек)
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 яйца

Необходими продукти за плънката:
1 супена лъжица зехтин + 3 супени лъжици доматено пюре за намазване на блата
100 г моцарела
100 г чедър
1/2 чаена чаша пресни гъби
4-5 маслини
1/2 зелена чушка
червен лук за аромат
2-3 резена домат

Начин на приготвяне:
Подгответе блата, като разбъркате добре всичките му съставки. Разпределете го равномерно върху намаслена тавичка и изпечете сместа в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това намажете блата с доматеното пюре и зехтина, поръсете с останалите продукти от списъка за плънката, върнете пицата във фурната и печете до златисто.