26 септември 2009

Видео тренировка за коремната мускулатура с Billy Blanks !

Много често се чудите коя е тренировката с която да стегнете и оформите Вашата коремна мускулатура ?Видео тренировката за корем ,която Ви предлагам на Billy Blanks e добре разработена интересна и достатъчно натоварваща.Така,че остава желанието и постоянството от Ваша страна.Мотивирайте си и започнете.С постоянство сами ще се убедите,че да имате плочки не е чак толкова трудно.И не на последно място спазвайте подходящ и добре балансиран хранителен режим! И да се похвалите с резултатите после. :)

- 1 -

- 2 -

- 3 -

- 4 -

22 септември 2009

Поддържайте здравословно тегло !


При наднормени килограми и много ниско тегло рисковете за здравето нарастват.
Какво е нормално тегло?
Обикновено за нормално тегло се приема това, което най-често се среща при хората. Приема се, че здравословното (препоръчително) тегло обуславя най-голяма работоспособност и вероятност за най-продължителен живот.

Как се определя препоръчителното тегло за възрастни? Телесното тегло подходящо за вас зависи от редица фактори - пол, ръст, възраст, наследствени фактори (има препоръчителни указания за здравословно тегло). При телесно тегло според препоръките и неналичие на заболяване, заради което Вашият лекар Ви съветва да спазвате разтоварваща диета, не е необходимо да променяте теглото си. При наднормени килограми създавайте и се придържайте към здравословни навици за оптимална физическа активност и хранене. При децата се препоръчва оптимален прием от енергия и достатъчно хранителни вещества, за да растат и се развиват нормално. При деца с наднормени килограми се препоръчва избор на подходящи физически занимания, които ще ги радват, и питателна храна, но без свръхколичество калорийност.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.

Движете се достатъчно. Умерено бързо ходене пеша по половин час най-малко три пъти седмично и/или подходящи гимнастически упражнения, физическа работа на открито, туризъм, различни видове спорт ще помогнат:


- да подобрите своята работоспособност;
- да укрепите организма си;
- да не позволявате Вашите килограми да нараства значително;
- да поддържате Вашето оптимално тегло.
Основен принцип, който трябва да спазвате, е постепенност !
При наличие на заболявания, предварително се консултирайте с лекар за състоянието си и за най-подходяща за Вас двигателна програма.

При провеждане на диета се препоръчва:
- рязката загуба на килограми да не бъде основна цел на редуциращата диета;
- продължителните редуциращи диети предизвикват недостиг на важни хранителни - съставки;
- не бива периоди на значителни ограничения да се редуват с периоди на прехранване;
- да не се консумира алкохол;
- да се коригират погрешните хранителни привички.

20 септември 2009

Мъртва тяга ... или жените могат ли да изпълняват това упражнение ?

Мъртвата тяга е многофункционално упражнение, което развива масата и силата на много мускулни групи - на седалището(глутеуса), кръста, двуглавия бедрен мускул, предмишницата, латералните и трапецовидни мускули.
Самото упражнение изисква голямо внимание, поради което начинаещите трябва първо да се запознаят предварително с техниката на изпълнение, а в залата да изпълняват точно указанията на инструктора.

Съвети при изпълнение на мъртва тяга :
- Мъртвата тяга може значително да натовари кръста, особено при големи тежести и неправилно изпълнение. Докато свикнете с движението, е препоръчително да правите упражнението с леки тежести.
- Винаги загрявайте добре
- Гледайте напред през цялото време. Ако наведете или вдигнете високо глава се появява същата опасност от травми в гръбнака, макар и не толкова голяма, колкото при клатенето на тялото и изгърбването.
- Не включвайте ръцете в издърпването на тежестта. Те трябва просто да я държат. Изправяйте се за сметка на седалището и сгъвачите на бедрата.- Ако правите тяга със свиване на краката, свивайте ги до положение, при което бедрата и прасците Ви са под прав ъгъл. Не свивайте крака повече, тъй като ще превърнете упражнението в клякане.
Не изпъвайте крака напълно в горно положение. Така ще натоварите излишно коленете, а и ще свалите натоварването от мускулите.- Ако правите тяга с изпънати крака, не се навеждайте прекалено много, особено ако използвате големи тежести. Вариант за изпълнение е като стъпите на лежанка, за да можете да се навеждате повече. Само че колкото повече се навеждате, толкова повече се натоварва кръстът. Отпускайте се до почти водоравен наклон - по-надолу става опасно.



Тук отново ще се опитам да провокирам дамите с едно типично мъжко упражнение.Това,обаче което ще ви покажа е същото това упражнение изпълнявано от красивата фитнес моделка Моника Брант ,която ще си остане за мен една от най добре изглеждащите билдърки.



Така,че дами замислете се дали упражненията ,които смятате за типично мъжки не биха допринесли и за Вашата физика. :)

15 септември 2009

Потребности от течности и електролити при спорт и физически натоварвания !




Храненето и питейният режим при физически натоварвания има за цел, не само да задоволи потребностите от енергия и хранителни вещества, но и адекватно да попълни нарасналите нужди на организма, поставен при екстремни ситуации. Адекватният прием на хранителни вещества и течности създава условия за поддържане на добро здраве и служи за повишаване на физическия тонус, което е крайна цел на всяко физическо упражнение.

Питейният режим не трябва да се омаловажава, не само от професионалните спортисти, но и от лицата, които се занимават със спорт като любители. Водата е задължителен компонент за поддържане на живота. Нейният редовен прием изисква не по-малко внимание, отколкото приема на енергия и въглехидрати. Всички клетки, които изграждат човешкото тяло съдържат вода и тя представлява 60% от телесната маса на всеки индивид. Водата подпомага охлаждането на тялото и предпазва от прегряване. Тя транспортира веществата до клетките, поддържа обема на кръвта и нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Приемът на вода е гаранция за осъществяване на висока физическа активност. При обичайни условия дневната потребност от течности на възрастен индивид е 1.5-2 литра, което включва не само напитките – вода, чай, кафе, но и супите и водата, която естествено се съдържа в храната. При спортисти, особено при интензивни тренировки с потта се губят течности – до 2-3 литра/час. Количеството зависи от интензивността на натоварването, продължителността му, температурата и влажността на околната среда.

Маратонци могат да намалят теглото си с 8%, което означава загуба на 13% от общата телесна вода. При интензивни тренировки с потта се губят и някои електролити, основно натрий и в по-малки количества калий и магнезий. Приоритетно трябва да се компенсират загубите на натрий.

Най-добрият начин за набавяне на нуждите от течности е редовното пиене на вода – минерална или чешмяна, с добро качество. Съществуват някои основни правила, които трябва да се спазват при поддържане на нормален питеен режим:

1. Денят трябва да започна с 1-2 чаши вода, изпити непосредствено след ставане от леглото;

2. Вода се пие на определени интервали, през целия ден;

3. Вода се пие дори когато не се чувства жажда;

4. До тридесет минути преди започване на физически упражнения е необходимо да се приемат 1-2 чаши вода;

5. По време на физически упражнения е добре на всеки 15 минути да се приема 1/2 чаша вода;

6. Когато физическите натоварвания са особено интензивни, те водят до загуба на телесно тегло. Препоръчва се при всеки половин килограм загуба от теглото, да се приемат 2,5 чаши вода.

Колкото по-интензивни и продължителни са физическите натоварвания, толкова по-значителни количества вода и други течности трябва да се приемат. При спортни занимания по-кратки от 45 минути, както и при продължителни, но с умерена интензивност физически натоварвания, най-доброто средство за хидратиране е водата - тя се усвоява лесно, евтина е и широко достъпна.

Когато физическите упражнения са с по-значителна продължителност и са по-интензивни като например бягане, аеробика, колоездене, се увеличава потенето и се губи не само вода, но и някои електролити. Тези загуби е по-добре да се компенсират със специални напитки, съдържащи вода, въглехидрати, електролити (натрий и калий). Съдържанието на въглехидрати в напитката трябва да бъде в границите 4-8%. Когато напитките са по-високо въглехидратни, те забавят изпразването на стомаха и по този начин забавят усвояването на вода от червата. Те спомагат за намаляване умората и подобряване на физическия тонус. Абсорбират се добре и поддържат водно-електролитния баланс след високи физически натоварвания. Когато температурата на околната среда е висока, приоритетно е набавянето на вода, а въглехидратите са на второ място. Специално формулираните напитки за спортисти са скъпи, поради което могат да бъдат заместени с напитка приготвена по следния начин - чаша вода, чаша портокалов сок и щипка сол. Тя замества загубите на течности и електролити и доставя нужното количество въглехидрати. Приятният вкус стимулира желанието за поемане на течности.

13 септември 2009

Лицеви опори !

ПО ВСЯКО ВРЕМЕ, НА ВСЯКО МЯСТО

Лицевите опори е едно упражнение в което се използват много стави. Това означава че участват много мускули , но основно се натоварват само две мускулни групи - на гърдите и на трицепса. Косвено се натоварват предната част на делтата, предмишницата, малките мускули на китката, мускулите в долната част на гърба и квадрицепсите. Като това е един повърхностен анатомичен поглед. А ето и едно квалифицирано мнение от специалист , професора по спортна медицина и шампион на САЩ при аматьорите Боб Лефави : " Всъщност при лицевите опори участва практически цялата мускулатура на тялото. Друг е въпроса че само част от мускулите изпълняват динамична дейност, а другите са под статично напрежение за да задържат тялото изправено. Упражнението има огромен метаболичен ефект ! Действа също като кляканията на целият организъм !Големите гръдни мускули не си приличат с нито един друг мускул. При всички мускули влакната им са в едно направление - посока, докато при гръдните са като ветрило започващо от ключицата . За това всяко едно упражнение по неволя натоварва само част от мускулните влакна - само тези , които съвпадат с векторното натоварване. Добавете към всичко това и различните индивидуални отклонения и вие ще разберете защо любителите имат предимно невзрачни гръдни мускули. Упражненията с щанги и дъмбели почти не оставят възможност за маневриране. А при лицевите опори положението е съвсем различно. Достатъчно е да поставете ръцете си малко по-тясно или широко, по-напред или назад и вие по този начин ще се докоснете до всяка една "заспала" част на гръдните мускули.Естествено може веднага да се възрази относно теглото на човек е едно и също. Е добре тогава , направете лицевите опори след комплекса от упражнения при тренировка и правете лицеви опори , докато не паднете с лице на пода. Между другото това е запазена марка на Кевин Леврон - на края на упражненията си прави лицеви опори до припадък. Като той винаги е практикувал само "женският" вариант - на колене. По простата причина че не му стигат силите.
Мнението че лицевите опори трябва да се правят само тогава , когато нямате под ръка щанга или дъмбли - е напълно невярно. Това е едно типично базово упражнение. Понякога ни се иска просто да паднем на пода и да направим няколко лицеви опори , просто така - за удоволствие.Но съвсем друго е положението при бодибилдинга. Да се правят лицеви опори само за корекция на мускулната маса. Да правите лицеви опори заради някакви си рекорди не си струва. При наклонено тяло , като главата е нагоре - натоварвате долната част на гърдите . Когато тялото е наклонено и главата е надолу - натоварвате горната част на гърдите.
При широко поставени ръце - натоварвате външната част на гърдите. Като най добър ефект се наблюдава когато ръцете са широко поставени и стъпалата стоят на висока опора.Лицевите опори на една река си е вече висш пилотаж. След месец на такива лицеви опори , гръдните ви мускули ще бъдат направо изрисувани , все едно с преса са ги от щамповали.
Има мнение ,че лицевите опори трябва да се съберат в комплекс и да се правят в домашни условия. Ако тренирате гърдите веднъж на седмица , отначало добавете само една домашна тренировка и наблюдавайте за ефекта. Ако не чувствате натоварване , добавете втора тренировка седмично , а след това и трета. Тренирайте така 3-4 седмици , след което се върнете пак на една тренировка седмично.


ЛИЦЕВИ ОПОРИ С ТЯСНО ПОСТАВЕНИ РЪЦЕ




Предимства :Натоварва вътрешната част на гръдните мускули
Изпълнение :Приемате изходно положение , като поставите дланите си така че големите и показалците се докосват (като на снимката ) . Отначало бавно се отпуснете в низка позиция, а после с мощно усилие се повдигайте на горе. В най-горната точка задръжте 1-2 секунди , като така максимално напрягате трицепсите и след това се отпуснете на долу. Така изпълнено упражнението полезно ще натовари трицепсите .

СТАНДАРТНИ ЛИЦЕВИ ОПОРИ



Предимства :В първа степен така извършени лицевите опори най-много натоварват средната част на гърдите. В по малка степен се натоварват долната част на гърдите, делтата и трицепсите. Статично се натоварва цялата мускулатура на гърба.
Изпълнение :Застанете в изходно положение . Дръжте главата изправено и на нивото на гръбначния стълб. Не я накланяйте надолу. Дланите на ръцете поставете малко по широко от раменете. От начало се отпуснете надолу, след това с усилие се изправете на изпънати ръце. В горното положение задръжте 1-2 секунди , като така напрягате гръдните мускули. След което се отпуснете надолу. Дръжте коремната си преса под напрежение. Не допускайте провисване на корема.

ЛИЦЕВИ ОПОРИ С ГЛАВАТА НА ГОРЕ



Предимства :Когато тялото ви приема положение на наклон и главата ви е по-високо от стъпалата - се натоварва долната част на гърдите. Тъй като при този вариант краката ви приемат по-голяма част от теглото на вашето тяло в сравнение с другите варианти, това упражнение с определя като по-малко сложно.
Изпълнение :Поставете пред себе си скамейка или нещо подобно и поставете ръцете си . Ръцете да са малко по широко от раменете. Започнете движения като леко с гърдите докосвайте скамейката.

ЛИЦЕВИ ОПОРИ С ГЛАВАТА НА ДОЛУ



Предимства :Този вариант ще натовари горната част на гърдите. Упражнението е сложно , защото по-голяма част от тежестта е върху ръцете.
Изпълнение :Това е същото упражнение като обикновените лицеви опори, с тази разлика ,че стъпалата ви са поставени на скамейка . Дланите на ръцете трябва да поставите малко по-напред от линията на рамената. Това няма да повлияе на ефективността , но ще ви помогне за равновесието.


ЛИЦЕВИ ОПОРИ НА КОЛЕНЕ



Предимства :Този вариант се използва тогава , когато вече нямате сили. По този начин можете да извършвате упражнението до пълно натоварване , след направени обикновени лицеви опори или след тренировка за гърди.
Изпълнение :Застанете на изходно положение при изпънати ръце. Под коленете си поставете нещо меко . Гърба си дръжте изправен. Не повдигайте таза нагоре. Тялото заедно с бедрата да са в една линия. Започнете да извършвате движенията.

ЛИЦЕВИ ОПОРИ С ПОДСКОЦИ


Предимства :Развива взривната сила и координацията .
Изпълнение :За да не повредите китките си извършвайте това упражнение на мека , пружинираща повърхност. В изходно положение поставете дланите си на две опори с височина около 20 см. След като почнете да изпъвате ръцете си , се изтласкайте и се приземете на пода между двете опори. Дланите трябва да са в положение при обикновени лицеви опори. Свийте лактите си и отпуснете гърдите си към пода. От това положение с взривна сила се изтласкайте , като поставите отново ръцете си на опорите. Тайната е в това : да не разделяте упражнението на фази , а да го извършвате на един дъх.

ЛИЦЕВИ ОПОРИ НА ЕДНА РЪКА




Предимства :Този циркаджийски вариант отлично ще спомогне за нарастване на силата на раменния пояс. Действа на гръдни мускул изцяло. Силно натоварва трицепса.
Изпълнение :Приемете изходно положение за обикновени лицеви опори. След което единият крак поставете настрани (както е показано на снимката ) . Пренесете тежеста на тялото си на противоположната ръка и поставете другата ръка на кръста си . Когато постигнете равновесие , започнете лицевите опори. Може в началото и да не ви се получат. Затова започнете с малко - 10-15 см и постепенно отпускайте по-ниско : на 5-10 см


ПЛИОМЕТРИЧНИ ЛИЦЕВИ ОПОРИ


Предимства :Целта на този вид упражнение е да развие взривната сила , като бързата и мощна реакция мобилизира нервната система и въвлича в работа повече мускулни влакна. За бодибилдърите , това упражнение е изключително полезно. Такова натоварване стимулира нервната инервация.
Изпълнение :Заемете изходно положение като при обикновени лицеви опори. Бързо се отпуснете надолу и след това с мощно се изтласкайте нагоре, така че вашите ръце да се отлепят от пода. Приземете се на ръце и отново в темпо изпълнете това упражнение. За по напреднали : в най-горната точка пляскайте с ръце .

ЛИЦЕВИ ОПОРИ С ШИРОКО ПОСТАВЕНИ РЪЦЕ


Предимства :Поставяйки ръцете си широко , по този начин намалявате натоварването на трицепсите . Така гръдните мускули повече се разтягат. Натоварва се целият гръден мускул и особено външната част.
Изпълнение :Поставете дланите си под ъгъл 45 градуса (както е показано на снимката). Колкото по ниско се отпуснете , толкова по-добре. Това упражнение може да се извърша на опори, с главата нагоре или надолу.
Източник : http://www.maxefect.com/

12 септември 2009

Упражнения на дивана :)

Това е една интересна статия за хората,които залагат на упражнения вкъщи и нямат време да посещават фитнес или аеробик зала.
Всеки оползотворява свободното си време по различен начин. Често през уикенда просто се мятате на дивана и си спретвате „телевизионен ден“. Това никак не е лошо, ако намалите времетраенето му до няколко часа или пък... се упражнявате директно върху канапето.
Имам предвид, че можете да се тонизирате докато си седите пред телевизора. Разбира се, ще ви предложа няколко лесни упражнения, които ще ви заредят отоново с енергия. Така по-късно ще имате желание за разходка на открито и дори за по-интензивен спорт.
Упражнение за главата
Гледайте право напред и изпънете шията нагоре към тавана. В същото време отпуснете раменете максимално надолу. Обърнете глава на ляво и погледнете през рамо. Челюстта ви трябва да остане успоредна на пода.
Задръжте 10-ина секунди и обърнете на другата страна. Направете по 7-8 повторения на всяка страна, без резки движения. Старайте се да държите гърба изправен през цялото време.
Упражнение за раменете
Гърбът е прав, повдигнете раменете напред и нагоре, а след това ги свалете надолу и назад. Раздвижете ги в кръг като се стремите да бъде максимално голям. Направете по 10 повторения първо напред, после и назад.
За по-добър ефект вземете дъмбели, гирички или ако нямате – бутилки от минерална вода или други удобни подръчни средства. Трябва ви по едно за всяка ръка.
Сгънете ръцете в лактите, китките сочат напред и нагоре. Избутайте максимално високо, след това свалете в изходна позиция. Направете 10 повторения, починете си около минута и изпълнете още веднъж.
Упражнение за талията
Заемете правилна стойка – изправете гърба, краката са на нивото на раменете, а коленете са точно над глезените (под прав ъгъл). Опънете ръцете напред на нивото на гърдите и преплетете пръсти.
Завъртете се максимално наляво, задръжте за няколко секунди и върнете в изходна позиция. Повторете в обратната посока като завъртате едновременно и главата, и гръдния кош, не само ръцете.
Направете по 10 пъти във всяка посока, починете около минута и повторете отново. През цялото време се старайте да държите раменете отпуснати надолу.
Упражнение за корема
Легнете по гръб с крака, свити в коленете на разстояние един от друг. Ръцете ви са отпуснати до тялото, раменете също са в покой.
Повдигнете таза нагоре, стягайки коремните мускули. Отпуснете бавно. Направете 10-15 повторения и след кратка почивка – още една серия.
Ако искате да тонизирате краката, клекнете 15-ина пъти или подскачайте с въженце. За да разтегнете вътрешната им част, седнете на пода, кръстосайте ги широко и се навеждайте последователно към лявото и дясното си коляно.
Ето ви лесен начин да се преборите с умората и липсата на енергия. Ако продължите и с домашната работа, ще направите пълноценна тренировка.
Накрая препоръчвам и разходка на открито, за предпочитане извън града. Така ще бъдете напълно готови за следващата си работна седмица, която ще посрещнете със свежи сили.
Източник: http://www.tialoto.bg/

09 септември 2009

Есенно меню за повишаване на имунитета !

Есента е вече пред прага ни.Ето няколко идеи как да си повишим защитните сили на организма чрез прием на правилните храни.

Есента като сезон на влошаващото се време безспорно е и период, в който рязко се увеличават рисковете от простуда. Най-добрата профилактика за избягване настинките, кашлицата и хремата е да се стори възможното за укрепване на имунитета.
Първата стъпка е подходящият избор на храна. Преди всичко тя трябва да е разнообразна, за да може организмът да получава в достатъчно количество полезните за него вещества. Съвсем не е пресилено твърдението на лекарите, че недостигът и само на един витамин или минерал е достатъчен да наруши работата на имунната система.

Няколко са препоръките на диетолозите, отнасящи се до правилното есенно хранене :

Не забравяйте за цинка, напомнят специалистите. Той е особено важен за обмяната на веществата. Ще си го доставите с рибата, яйцата, сиренето и месото.

Прекомерната употреба на захар допринася за отслабване на имунитета и затова бъдете внимателни към съдържащите я продукти. Помнете още, че натрупаните излишни килограми водят до рак, диабет и други заболявания.

Плодовете са задължителен елемент от менюто, тъй като са източник на антиоксиданти, неутрализиращи негативното въздействие на свободните радикали.

Не пренебрегвайте и киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в млечните деликатеси, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии.
Силата да им се противопоставят притежават и лукът, чесънът и бананите.
Добре е да включите във всекидневното си меню през предхождащото зимата хладно есенно време и :
* броколи - незаменим доставчик на витамин С,
* моркови и картофи -предоставящи на организма антиоксиданти,
* разнообразни морски продукти - богати на селен и ненаситени мастни киселини

Източник : http://www.chudesa.net/

08 септември 2009

Ако искате да спортуваме заедно през септември ...




Тъй като сезонът boot camp лято 2009 приключи,през месец септември Ви предлагам да спортуваме заедно в залата на СК "Илиана"гр.Бургас ,намираща се на ул.Шейново № 3 (в сградата на СМК, зад старата поща).
Часовете,които ще водя ще бъдат всеки вторник и четвъртък от 10:30ч.
Да останем във форма и през есенно-зимния сезон !

07 септември 2009

"IFF VARNA" !


Първият Международен Фитнес Фестивал "IFF VARNA" !!!
Организира се и се провежда с цел популяризиране и развитие на масова физическа култура, фитнес и пропагандиране на здравословен начин на живот в България!
Дата на провеждане: 19 – 21 септември 2009.
Място на провеждане: Република България, Варна, Дворец на културата и спорта.
За повече информация официалният сайт на фестивала.http://iffvarna.bg/
За съжаление аз няма да мога да присъствам .Но се надявам някой от участниците да сподели своите емоции и впечатления като коментар по темата или да ми пише на e-mail : mirall@abv.bg , които аз бих могла да публикувам след това.

Аеробни стилове или какво да тренираме ?

Какво всъщност да си изберем да тренираме?Тае бо, спининг, пилатес или друга аеробик програма? Сега ще ви запозная с различните видове стилове в аеробик залите изберете този,който е най-близко до вашата представа за съчетание между добра тренировка и едночасово забавление.

Barre au sol :
Гимнастика, взаимствана от тренировката на класическите балетисти. Означава "стенака на пода". Упражненията, които в класическият балет се правят на стенка, в barre au sol се изпълняват на пода. Много релаксираща гимнастика, която изправя стойката, помага срещу болките в гърба, прави тялото слабо и гъвкаво.
Cardio Combo :
Комбинира няколко кардио стила. Обикновено аеробика, степ аеробика, тае бо. Аеробна тренировка, която може да се провежда със средна или висока интензивност, доста натоварваща и енергоемка.
Body Shaping :
От този час можете да очаквате почти всичко. В превод означава "оформяне на тялото", но как точно ще стане това, зависи от индивидуалното виждане на инструктора или на мениджърите на аеробик клуба. Обикновено се комбинират степ аеробика, работа с тежести и упражнения за определени проблемни зони.
Pilates :
Гимнастика, която обединява контролът върху дишането, работата на мускулите и концентрацията. Нискодинамичен стил, който на пръв поглед прилича на йога. Релаксира тялото, освобождава ума и мускулите от напрежението и стреса, изправя стойката, намалява болките в гърба, раздвижва и тонизира тялото, възпитава добра двигателна култура. Поради сходността на йога тренировката и метода Пилатес, възникват и комбинирани стилове - Йогилатес.
Tae bo / Тае бо :
Високоинтензивен стил, който комбинира аеробните движения и хореография с удари с ръце и крака от кикбокса и таекуон-до. Този стил, противно на все по-танцувалните тенденции в груповите кардио тренировки, съчетава по много добър начин динамиката на аеробиката с прецизността на изпълнение на ударите от бойните изкуства. Развива координацията на тялото, издържливостта, гори много калории.
Spinning :
Интервална кардио тренировка, която се провежда върху специални велоергометри. Смяната на темпото на натоварване прави тази тренировка много енергоемка (губят се доста калории). Натоварва добре цялото тяло, щадяща е за ставите. Toзи стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода - Aqua Spinning. Повече информация - "Що е това спининг?"
H.E.A.T. Program - High Energy Aerobic Training :
Това е оригинална лицензирана тренировъчна програма, която пресъздава планински поход върху тренировъчна платформа, подобна на пътека за бягане. По време на тренировката се променя темпото на натоварване, както и наклона на платформата. Също е доста енергоемък стил.
Body Pump :
Силов стил, при който с помощта на лост и различни тежести се работи върху основните мускулни групи. Много натоварваща тренировка, която успешно може да замени натоварването във фитнес центъра.
Bally Dance :
Стил, в който се използват основните движения от ориенталските танци. Ниско- до средно-динамична тренировка, в която се натоварва цялото тяло, като акцентът е върху корема. В превод означава "танц с корема".
Fat Burning Yoga :
В този стил се съчетават йогийски асани с упражнения, които натоварват определени мускулни групи. Редуват се стягащи и разтягащи мускулите движения. Цели се без натоварване на сърцето да се постигне горене на мазнини и оформяне на тялото. Нискодинамичен стил, подходящ за хора, които не искат или не трябва да правят кардио тренировка.
Салса аеробика :
Този стил възниква в отговор на все по-засилващата се тенденция в масовата аеробика да се набляга на танцувалния момент. Съчетава се аеробното натоварване с основните стъпки от различните стилове салса. Много атрактивна среднодинамична тренировка. Подобен стил е и Денс Аеробиката.
Комбинирана гимнастика :
Както личи и по името, този стил (ако въобще може да бъде наречен така) комбинира различни стилове, различни типове натоварване, динамика и интензивност. Може да бъде със средна или висока интензивност. Тази тренировка е доста свободна като съдържание и зависи от виждането на конкретния инструктор.
Total Body :
Ниско- до високо-интензивен стил, при който се работи комплексно върху цялото тяло. Името на стила означава точно това. Комбинира работа върху проблемните зони по различни методи и с различни уреди. Трайно гори мазнините.
Hi-Low Combo:
Динамичен стил, съчетаващ висока и ниска интензивност на натоварване, което активира горененто на мазнини. Обикновено се изпълняват различни аеробни комбинации, развиващи пространственото мислене и координацията на тялото.
Work out :
Този термин, който по принцип означава тренировка, в аеробик залите се използва за обозначаването на стил, който е ниско- до средно- динамичен. Включва работа върху основните мускулни групи със собствено тегло или различни уреди - тежести, Body Bar (тренировъчни лостове с различна тежест), ластици, ластични ленти, фитнес топка и т.н.

06 септември 2009

Кога е най-подходящото време за тренировка?


Нашите клетки „знаят” как да натрупат резервни мазнини, но и как да се освободят от тях.
Количествата енергия , от която се нуждаят сърцето и другите органи, се изразходват — от 1200 до 1500 калории дневно. Мозъкът се нуждае изключително от захар и дори и при най-интензивната интелектуална активност не натрупва дори грам мазнини. Начинът ни на живот не ни оставя много избор — или трябва да бъдете физически активни, или неизбежно ще натрупате излишни килограми.
Основните фактори, които определят оптималните ефекти от физическата активност, са времето и видът тренировка, които трябва да бъдат в синхрон с биоритъмът на вашия организъм.
Затова, много е важно правилно да изберете най-правилното време за тренировка– тогава когато и клетките природно са “по-склонни” да освобождават натрупаните мазнини.
Първо правило: няма смисъл да тренирате след ядене. Не само ще ви бъде тежко и неприятно, но ще нарушите и динамиката на храносмилането.
Второ правило: Изберете време, когато биологичните съставки, които подпомагат освобождаването на мазнините, са с най-високи нива. Нивото на адреналин и норадреналин ( хормонът на стресът) е най-високо между 7 и 8 часа сутрин, а това означава, че най-добре е да се тренира тогава, преди хранене.
Трето правило: отлично решение може да бъде ходенето пеш до работното място. Избягвайте да се храните пред компютъра или бюрото си. Останалите най-подходящи часове за тренировка са преди обяд и преди вечеря, около 18-19 часа.
Ако искате да отслабнете не яжте между отделните хранения.Интензивният характер на физическата активност предизвиква бързо изгаряне на всичките въглехидратни резерви и като следствие от това се явява голямата умора. Не само че няма да успеете да засегнете мазнините, но ще бъдете изморени и гладни. Обратно – ако тренирате с умерено темпо няма да чувствате нито умора, нито глад. На края не забравяйте, че съкращаването на мускулите води до изгаряне на мазнини. Колкото повече и по-често ги натоварвате, толкова повече мастни наслагвания изгаряте.
В обобщение:Не тренирайте непосредствено след ядене Висококалоричната вечеря е катастрофа за тези, които искат да отслабнат .

05 септември 2009

Интензивност на тренировката !



Обикновено програмите на аеробик студиата изобилстват от наименования на всякакви езици, които за непросветените (каквито са хората, нетренирали в такъв вид спортни клубове) са абсолютно непонятни. В аеробните стилове вече са се наложили термини, чието съдържание е регламентирано и определено. В много малко случаи има разминавания между името на стила и това, което включва като тренировъчен метод, интензивност, динамика и тип на натоварването.
Човешкото тяло има способността да се присбособява с трудностите по-време на тренировка. Ако тренирате с едни и същи килограми за по-дълъг период от време ще забележите, че организмът Ви е привикнал към натоварването и то е почти минимално. Двигателни процеси, като ходенето, не създават необходимата за нарастването на мускула интензивност. За това са необходими импулси от тренировки, които съставят поне 60% от максималното постижение. Бодибилдърите тренират в средно до субмаксималния обхват на възможностите си, т.е с тежести между 60-85% от максималната възможност за едно повторение.
За да бъде една тренировка пълноценна, тя трябва да бъде достатъчно интензивна. Интензивността се определя от обхвата на максималните Ви възможности и времето за изпълнение на една ваша тренировка. Най-добрата тренировка е тази в която влагате 65-85% от максималните Ви възможности за около от 35 до 50 минути. Тренирайки бързо, тежко и интензивно успехът Ви е в кърпа вързан. За да успеете да направите една наистина добра интензивна тренировка, обаче е необходима здрава психика, опит в спорта и най-вече физическа издръжливост.
Факт е, че повечето от начинаещите смятат, че колкото по-дълго време прекарват в спортния център, толкова по-големи ще бъдат и техните постижения. Това е една голяма заблуда и причина за спад в ентусиазма и мотивацията. Ако една ваша тренировка протича над 55-65 минути, то със сигурност Вие тренирате с не повече от 35-45% от възможностите си. По този начин на трениране резултатите ще са минимални, дори нищожни, а именно поради тази причина доста от навлизащите в спорта се отказват още в самото начало
.
Как да разберем дали наистина тренираме интензивно? Тренировката е с добра интензивност тогава, когато влагаме максимални усилия за максимално кракто време. Естествено под максимално кракто време разбираме не по-малко от 30-35 минути. И все пак не прекалявайте с натоварванията.
Източник:
http://www.fitnessmania.free.bg/

Едно мое мнение за Мадона видяна на живо !




Едно невероятно шоу,което беше моя мечта.
Жена на 51 години,която изглежда перфектно.
По време на двучасовото си шоу Мадона не спря да танцува нито за миг. Тялото и видяно на живо си е абсолютно стегнато и оформено ,което всъщност ми направи най-голямо впечатление.Колко наши родни звезди изглеждат така всъщност? Много често слушам коментари от рода "...ако имах нейните възможности " да и това е така,но не само.Всичко това изисква много самоконтрол и дисциплина,както и постоянни усилия .Аз познавах една друга жена на 50 години,която изглеждаше почти толкова добре и без парите и възможности те на звездите,но тялото ,което поддържаше беше в резултат на много труд във фитнес залата както и на правилен хранителен режим.
Малко се отклоних от идеята на блога ,но съм щастлива ,че имах възможността да присъствам на този концерт,който за мен ще си остане уникален!